FHI: Gjenåpningen har gått bra

For andre uke på rad etter gjenåpningen faller både innleggelsestallene og smittetallene, viser FHIs ukesrapport.

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI. Foto: Ali Zare / NTB
Avdelingsdirektør Line Vold i FHI. Foto: Ali Zare / NTB Vis mer
Publisert

– Åpningen av samfunnet har gått bra. Det har verken vært økning i meldte koronatilfeller eller sykehusinnleggelser som følge av gjenåpningen, sier avdelingsdirektør Line Vold i FHI til Dagbladet.

Totalt ble det lagt inn 52 nye pasienter på sykehus med covid-19 som hovedårsak i uke 39, etter 62 uken før og 77 i uke 37.

Samtidig fortsetter også nedgangen i smitte selv om samfunnet har åpnet opp igjen. Forrige uke var den fjerde på rad med nedgang i smitten etter toppen i uke 35.

– Det er foreløpig meldt 3.471 tilfeller av covid-19 i uke 39, 25 prosent nedgang siden uke 38 (4.612). Dette utgjør nå 150 tilfeller per 100.000 innbyggere for uke 38 og 39 samlet, skriver FHI.

Fortsatt mest blant unge

Tendensen i hvem som blir smittet, er den samme som tidligere: Fortsatt er det barn mellom 6 og 19 år som oftest blir smittet, men det er også i denne gruppen det er størst nedgang.

Hovedstaden Oslo er fortsatt stedet som har høyest smitte. Totalt ble det meldt 365 nye koronatilfeller per 100.000 innbyggere for uke 38 og 39 samlet.

Matematisk modellering viser at trenden har vært synkende med et gjennomsnittlig R-tall på 0,78 fra 1. september.

Med den mer usikre modellen som ikke tar hensyn til sykehusinnleggelser, anslår FHI at R-tallet lå på 0,9 i forrige uke.

Tror trenden fortsetter

FHI spår at den synkende smittetrenden vil fortsette i nærmeste fremtid.

– Vi antar at epidemien de nærmeste ukene vil bli noe mindre og føre til færre nye innleggelser, skriver FHI.

De sier det er mer usikkerhet gjennom resten av høsten og vinteren, og understreker at kommunene må fortsette vaksinasjonen med full styrke.

Vold sier helsemyndighetene nå ser korona-utviklingen mer i sammenheng med andre typer luftveissykdommer.

– Nå følger vi med på luftveisinfeksjoner i befolkningen, både influensa og RS-virus og også selvfølgelig covid-19. Vi ser på det samlede bildet. Det blir viktig fremover, innleggelser samlet for alle de ulike sykdommene, sier hun til Dagbladet.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer