FHI: Fortsatt frykt for at coronapandemien kommer ut av kontrollI

De neste seks månedene vil det være vedvarende fare for at coronaepidemien kommer ut av kontroll, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

Foto: Vidar Ruud / NTB
Foto: Vidar Ruud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Smittespredningen i Norge er stabilt høy, men med store lokale variasjoner, heter det i den siste risikorapporten fra FHI. Samtidig ser den sterke økningen i antallet meldte tilfeller og sykehusinnleggelser ut til å avta.

– Dette kan være en begynnende effekt av de nye tiltakene fra slutten av oktober og begynnelsen av november, sier direktør Camilla Stoltenberg i Folkehelseinstituttet.

Ustabil situasjon

Situasjonen er imidlertid ustabil med fare for ny økning, både lokalt, regionalt og nasjonalt. Men det er liten sannsynlighet for en nasjonal bølge av akselererende spredning, ifølge rapporten.

– Vi regner med at kommunene klarer å unngå situasjoner med akselererende spredning som truer helsetjenestens kapasitet, sier Stoltenberg.

Men enkelte kommuner, særlig i Oslo-området, vil med stor sannsynlighet ha et vedvarende høyere nivå gjennom vinteren, anslår FHI.

Samtidig må kommuner ellers i landet oppdage og raskt få kontroll på sine utbrudd.

Vaksinasjon

I risikorapporten påpekes det også at dersom store deler av risikogruppene blir beskyttet gjennom vaksinasjon, vil den potensielle sykdomsbyrden kunne bli betydelig redusert. Det vil i så fall endre risikovurderingen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer