FHI: Flatet ut etter flere uker med økning

Både coronasmitten og coronainnleggelser har flatet ut etter flere uker med økning, opplyser Folkehelseinstituttet (FHI).

Etter flere uker med økning i coronasmitten, har smittespredningen flatet ut. Foto: Erik Johansen / NTB
Etter flere uker med økning i coronasmitten, har smittespredningen flatet ut. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Situasjonen er imidlertid uforutsigbar, påpeker FHI i sin ukesrapport.

Coronavariantene som er bedre på å unngå immunitet og antistoff-behandling, utgjør nå flertallet av påviste coronavirus i Norge.

– Det kan ikke utelukkes økning i epidemien igjen med disse nyere variantene, men virusene i seg selv ventes ikke gi mer alvorlig sykdom, skriver FHI.

– Vaksinasjon er god beskyttelse mot alvorlig sykdom mot de endrede variantene, og en oppfriskningsdose nå vil hjelpe på beskyttelsen, heter det videre.

Haster med influensavaksine

Influensatilfeller og antall innlagte med influensa er økende, men fremdeles lav. Økningen skjer noe tidligere enn normalt.

Også antall og andel påvisninger av RS-virus er økende, spesielt hos barn under 5 år. Dette tyder på at vinterens utbrudd med RS-virus blant barn er i gang, mener FHI.

Det er for tidlig å si hvor store utbruddene av influensa og RS-virus vil bli, og om de vil inntreffe samtidig.

– Belastningen på sykehusene kan bli stor. Helseinstitusjonene må ha beredskap for flere innleggelser, flere utbrudd og for større sykefravær, påpeker FHI.

Det haster nå for personer i risikogruppene og andre målgrupper å vaksinere seg mot influensa. Svært få barn i risikogruppene har vaksinert seg mot influensa, ifølge FHI.

Stabile tall for innleggelser

Antall nye coronainnleggelser har vært relativt stabilt de siste to ukene, etter en økende trend siden uke 40. Det er foreløpig rapportert om 191 nye pasienter i uke 46, etter 211 innleggelser i uke 45 og 201 i uke 44. Antall nye pasienter innlagt med influensa er økende. I forrige uke var det 53 innleggelser mot 33 uka før.

Ved intensivavdelingene har antallet coronapasienter holdt seg relativt stabilt siden uke 36. Det er foreløpig rapportert om 15 nye pasienter innlagt i uke 46, etter 11 i uka før.

Det er registrert 41 coronadødsfall i forrige uke, etter 43 dødsfall i uke 45 og 49 dødsfall i uke 44. Det har samlet sett vært en økning i antall dødsfall siden uke 43, med mulig utflating siste uke.

Tallene for siste uke ventes oppjustert for alle tre kategorier.

(NTB)

Mer om