FHI: E-sigaretter kan gi helseskadelige effekter

E-sigaretter med nikotin kan gi helseskadelige effekter for brukeren, viser en ny rapport fra Folkehelseinstituttet.

Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB
Illustrasjonsfoto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

Instituttet konkluderer med at basert på nåværende kunnskap kan e-sigarettbruk med nikotin gi skadelige helseeffekter på blant annet luftveier og hjerte- og karsystemet.

Det kan også utgjøre en risiko for mor og barn under svangerskapet, og det kan påvirke utvikling av hjernen, slik som også andre nikotinholdige produkter kan gjøre, ifølge FHI.

De trekker samtidig fram at de fleste studiene som gjelder e-sigaretter, bare har sett på effekter ved kortvarig bruk, og at det ikke finnes langtidsstudier.

– Likevel er kunnskapsgrunnlaget tilstrekkelig til å konkludere med at bruk av e-sigaretter kan gi helseskader, sier seniorforsker Rune Becher ved FHI.

E-sigaretter utgjør en sammensatt produktgruppe med stor variasjon i produkttyper og innhold i e-sigarettvæsken. Det gjør at det også vil være stor variasjon i hva den enkelte bruker blir eksponert for.

I Norge er det lov å selge e-sigaretter med nikotinfri e-væske. Det har foreløpig vært ulovlig å selge e-væske med nikotin, men privatpersoner kan på visse vilkår importere en avgrenset mengde til eget bruk. Det er vedtatt nye regler som vil tillate salg av e-væske med nikotin i Norge, basert på tobakksdirektivet til EU.

(©NTB)

AU: I orientering bruker man gjerne kart og kompass. Oftest er det til hjelp, men ikke denne gangen. Video: NRK. Redigering: Anton Lier / Rødt Kort. Programleder: Henrik Ljosland / Rødt Kort. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer