Influensa:

FHI bekymret: - Kan bety at flere blir alvorlig syke

Folkehelseinstituttet (FHI) er bekymret: Over 12.000 personer er innlagt på sykehus det siste året på grunn av influensa eller korona, men færre vaksinerer seg.

FHI oppfordrer flere til å ta influensavaksine i år, og advarer om en mulig kraftig influensasesong. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
FHI oppfordrer flere til å ta influensavaksine i år, og advarer om en mulig kraftig influensasesong. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

Siste år falt vaksinedekningen mot influensa fra 63 til 59 prosent for risikogrupper, og fra 56 til 50 prosent for helsepersonell, skriver FHI i en pressemelding.

Etter flere år der det var relativt lite sesonginfluensa ute og gikk, var den tilbake for full styrke i forrige sesong. 5500 personer ble innlagt på sykehus fra uke 40 og fram til nå. I tillegg var det fortsatt mange som fikk og ble sykehusinnlagt for korona – 6700 i samme periode.

Yngre slurver

– Det høye antallet innleggelser gir en stor belastning på helsetjenesten, og kan få alvorlig utfall for de som blir syke, sier smitteverndirektør Trygve Ottersen.

Han sier særlig yngre med kroniske sykdommer begynner å slurve med vaksinen, og oppfordrer flere til å ta influensa- og koronavaksiner.

FHI vet foreløpig ikke hvordan influensasesongen vil bli, men advarer om muligheten for en kraftigere sesong.

Kan bli en kraftig sesong

– Vi ser at influensavirusene har endret seg, og det er en stor mulighet for at H3N2-viruset vil vende tilbake. Dette er et virus som vi har mindre beskyttelse mot, fordi det er lenge siden det har forårsaket store utbrudd med mange smittede. Det kan i så fall bety at flere blir alvorlig syke, særlig blant de eldre, sier Ottersen.

FHI oppfordrer særlig at alle over 65 år, beboere i omsorgsbolig og sykehjem, gravide i 2. og 3. trimester og personer med en rekke kroniske sykdommer til å ta influensavaksine og en oppfriskningsdose mot koronaviruset.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer