FHI: Alvorlig E.coli-utbrudd er ikke over – Ni barn alvorlige syke

FHI advarer om at utbruddet av E.coli ikke er over. Det er så langt påvist E.coli-smitte hos 24 personer i Norge, hvorav ni barn har utviklet alvorlig sykdom.

Foto: Shutterstock / NTB
Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Dette er en alvorlig situasjon, og mange små barn har blitt svært syke. Dette er det største E. coli-utbruddet vi har hatt i Norge, sier seksjonsleder Susanne Hyllestad ved Folkehelseinstituttet (FHI) i en pressemelding.

De 24 smittede ble alle smittet i Norge mellom juli og oktober. Flere enn halvparten av de smittede er barn under 13 år. Ni av disse har utviklet den alvorlige komplikasjonen hemolytisk uremisk sykdom (HUS), som kan føre til akutt nyreskade.

«Opp mot 10 prosent av barn med HUS utvikler varig nyreskade og dødsfall kan forekomme», skriver FHI.

15 personer er smittet i Trøndelag, der det har forekommet utbrudd blant barn og ansatte i to forskjellige barnehager.

FHI sier at de jobber tett med Mattilsynet, Veterinærinstituttet og berørte kommuneoverleger. Utbruddsbakterien er funnet i hamburger, men også i andre kjøttdeig- og farseprodukter, der de samme råvarene har blitt brukt, har blitt trukket tilbake.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer