FHI: 7 prosent flere dødsfall i år

Det går mot en overdødelighet i Norge i 2022. Fram til midten av november i år har det vært 7 prosent flere dødsfall enn ventet.

Ifølge FHI økte dødeligheten mest i de eldste aldersgruppene. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Ifølge FHI økte dødeligheten mest i de eldste aldersgruppene. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!.

Covid-19 er hovedårsaken, opplyser Folkehelseinstituttet. Overdødeligheten utgjør 2.700 flere dødsfall enn ventet.

Fra begynnelsen av pandemien til og med uke 46 i 2022 har det vært 4.399 covid-19-assosierte dødsfall. Om lag to tredeler av disse dødsfallene skjedde i 2022, med et toppunkt i mars.

Fram til midten av november i år har det vært 7 prosent flere dødsfall enn ventet, opplyser Folkehelseinstituttet. Her er direktør Camilla Stoltenberg fotografert tidligere i år. Foto: Terje Bendiksby / NTB
Fram til midten av november i år har det vært 7 prosent flere dødsfall enn ventet, opplyser Folkehelseinstituttet. Her er direktør Camilla Stoltenberg fotografert tidligere i år. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

– Det gjenstår å se om 2022 er et år som skiller seg ut, eller om økningen i dødelighet er en del av en langvarig trend. Derfor er et viktig å fortsette med overvåking av dødelighet og dødsårsaker, sier folkehelsedirektør Camilla Stoltenberg.

Ifølge FHI økte dødeligheten mest i de eldste aldersgruppene, og særlig blant dem over 90 år.

– Økningen i dødelighet hos eldre i slutten av 2021 kan skyldes en forskyvning i dødsfall fra tidligere år. I siste halvdel av 2021 ser vi at flere dør av de store dødsårsaksgruppene som hjerte- og karsykdom, kreft og demens. Det kan bety at dødsfall som ble unngått da samfunnet hadde strenge smitteverntiltak i 2020 og tidlig i 2021, skjedde da samfunnet ble åpnet opp igjen sier Stoltenberg.

FHI har imidlertid ikke registrert noen økning i dødsfall som ikke har sammenheng med koronapandemien.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer