FHI: – For tidlig å sammenligne norske og svenske dødstall

Fagdirektør Frode Forland ved Folkehelseinstituttet sier i et intervju i Svenska Dagbladet at kontrollert spredning av covid-19 er alt for farlig.

det med skoler og barnehager, sier direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet til Svenska Dagbladet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
det med skoler og barnehager, sier direktør Camilla Stoltenberg ved Folkehelseinstituttet til Svenska Dagbladet. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Publisert

De fleste forskere er enige om at det ikke er mulig å evaluere koronastrategien så lenge pandemien pågår, skriver Svenska Dagbladet.

Men det er klart at Norge har lyktes betydelig bedre enn Sverige med å stanse spredningen og beskytte risikogrupper. Til nå er 232 personer med covid-19 døde i Norge, sammenlignet med vel 3.500 i Sverige.

Mindre lokale utbrudd

Frode Forland tror at Norge fremover kan få mindre, lokale utbrudd ulike steder i landet som skal slås tilbake med omfattende testing, smittesporing og isolasjon.

– Den strategien ser ut til å fungere i Sør-Korea og Singapore, sier Forland til Svenska Dagbladet.

Han sier at det å håpe på en kontrollert spredning, og at smitten vil avta når tilstrekkelig mange er blitt syke, ville vært en alt for farlig strategi.

Vil vente ett år

Tidligere statsepidemiolog i Sverige, Johan Giesecke, sier han vil vente ett år før det er noe poeng å diskutere dødstallene i ulike land. Han tror tallene vil jevne seg ut, selv om dødstallene i Sverige fram til nå er sju ganger høyere enn i Norge.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer