FHI: - Ingen grunn til å slappe av ennå

Smitten brer seg mindre enn tidligere i høst, men vi fortsatt passe på, advarer FHI.

Det er færre som tester seg nå enn for noen uker siden. FHI tror det blant annet skyldes at det er færre smitteutbrudd og færre som reiser inn i landet. Foto: Jil Yngland / NTB
Det er færre som tester seg nå enn for noen uker siden. FHI tror det blant annet skyldes at det er færre smitteutbrudd og færre som reiser inn i landet. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Publisert

R-tallet, som forteller hvor mange personer en coronasmittet smitter videre, er nå beregnet til 0,93, viser Folkehelseinstituttets ukesrapport. I begynnelsen av november var den beregnet til 1,4.

– Det betyr at utviklingen har snudd. Nå har vi en nedgang, sier avdelingsdirektør Line Vold til NTB.

Likevel kommer hun med en tydelig advarsel:

– Det er ingen grunn til å slappe av ennå. Vi må fortsatt være årvåkne og passe på å holde smittevernreglene. Situasjonen er skjør, og det kan fort snu andre veien igjen hvis vi nå tenker at vi har gjort unna det verste, sier Vold.

Hun viser til erfaring fra Danmark, som hadde en liten topp før smitten gikk litt ned. Så gikk det bratt opp igjen.

Færre testes

Helsemyndighetene er bekymret for økt smitte i forbindelse med juleselskaper og at folk reiser fra områder med høyt smittepress for å besøke familie andre steder i landet. Derfor ble det onsdag lagt fram flere nye smittevernråd for høytiden.

I uke 48 ble det registrert 2.883 coronatilfeller i Norge. Det er 21 prosent færre enn uka før, men samtidig ble 12 prosent færre testet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer