Ferietrafikken: Kamp mot klokka på svenskegrensa

På svenskegrensen er det mange kilometer kø få timer før nye innreiserestriksjoner fra svenske län trer i kraft.

Kø ved Svinesund søndag ettermiddag. Fra midnatt er Skåne og Hallands län oransje områder, og mange har det travelt med å komme seg hjem til Norge. Foto: Marianne Løvland/NTB
Kø ved Svinesund søndag ettermiddag. Fra midnatt er Skåne og Hallands län oransje områder, og mange har det travelt med å komme seg hjem til Norge. Foto: Marianne Løvland/NTB Vis mer
Publisert

Søndag var siste dag i fellesferien, og det har vært kødannelse på E18, Gardermoen og ved svenskegrensa.

– Så langt inn i Sverige har jeg ikke sett det før, sier trafikkoperatør Mari Aarrestad ved Vegtrafikksentralen øst om køen.

Skåne og Hallands län, samt Gotland og Stockholm, blir oransje fra midnatt, og mange nordmenn har hatt det travelt med å komme seg hjem.

I 17-tiden startet køen for å komme over grensen allerede fire kilometer før Svinesundsbrua.

Venter kø utover natten

Rett før klokken 21 var det fortsatt 4–5 kilometer langsom kø ved Svinesund, viser trafikkartet til Google.

Aarrestad ved Vegtrafikksentralen venter at køene vil vare til langt ut på natten slik det også gjorde natten før.

– Nå går jo køen faktisk helt inn til Askeviken, så de må beregne god tid de som skal over grensen, i hvert fall om det blir endringer på karantenereglene fra midnatt, sier hun til NTB.

Også på E18 ved grenseovergangen til Ørje er det noe kø.

Køen avtar på Gardermoen

Cato Vestli fra Sarpsborg hadde vært på besøk hos besteforeldrene i Strømstad søndag og var forberedt på litt kø, sier han til VG. Klokken 17.30 hadde han sittet 45 minutter i kø og kommet seg én kilometer.

– Jeg brukte en halvtime på turen over dit og bruker vel to og en halv på turen hjem igjen, sier han og ler.

På Oslo lufthavn på Gardermoen ble ventetiden i sikkerhetskontrollen målt til 40 minutter rundt samme tid. Køen strakte seg langt gjennom flyplassen.

I 20-tiden var den verste køen over, og det var fin flyt, ifølge Avinor.

– Men det kan oppstå kø ved ankomst utland i løpet av kvelden, sier pressevakt Cathrine Framholt.

Grei ferietrafikk på Østlandet

Ellers på Østlandet har det gått utrolig fint, opplyser trafikkoperatør Aarrestad.

– Køen på grensen til Sverige er faktisk den eneste køen vi har å by på i hjemfarten etter ferien, sier hun søndag kveld.

Det var periodevis lange køer minst to steder på E18 mot Oslo. Fra midt på dagen og utover mot kvelden ble det stadig mer kø mellom Kragerø og Langangen.

På det meste var det rundt én time kø på strekningen fra Sørlandet og nordover, ifølge Vegtrafikksentralen sør. På kvelden ble køen derimot oppløst, sier Aarrestad.

Kolonnekjøring på E134

I 15.40-tiden skapte en trafikkulykke mellom fire biler store trafikale problemer på E18 inngående ved Sandvika utenfor Oslo. Veien var ryddet etter en halvtimes tid, og det ble ikke meldt om noen personskader.

På E134 over Haukelifjell var det fra klokka 15 over én times ventetid på grunn kolonnekjøring som følge av veiarbeid i tunnelene, skriver NRK.

Rundt klokka 19 avtok ventetiden, og Vegtrafikksentralen meldte at det var rundt 30 minutters venting.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer