EØS-avtalen

Ferieloven bryter med EØS-avtalen, ifølge jusseksperter

Mange nyutdannede har ikke råd til ferie grunnet manglende opptjening. Det bryter med EØS-avtalen, ifølge jusseksperter. Departementet skal se på endringer.

Den norske ferieloven bryter med EØS-avtalen, ifølge arbeidsrettsadvokater. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Den norske ferieloven bryter med EØS-avtalen, ifølge arbeidsrettsadvokater. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

Danskene har hatt samme ferielov som Norge, men denne endres fra neste år. Etter pålegg fra EU får alle dansker rett til fire ukers betalt ferie i løpet av et arbeidsår.

Ifølge advokatene Ragnhild J. Nakling og Julie Piil Lorentzen i advokatfirmaet Wiersholm er den norske ferieloven omtrent helt lik den danskene nå må endre, skriver Aftenposten.

– Vi oppfordrer regjeringen til å se på ferieloven. Den bør komme høyt på listen over saker man bør se på, sier Nakling til avisen.

Arbeids- og sosialdepartementet opplyser til Aftenposten at de nå vil vurdere det norske regelverket.

Den norske ferieloven skiller mellom rett til feriepenger og rett til ferie. Man får feriepenger, og ikke lønn, i ferien, men for å få feriepenger er man nødt til å ha opparbeidet retten til dem året før. Mange som ikke har opptjent feriepenger, dropper dermed å ta ut ferieuker de har krav på.

Arbeidsrettsdirektivet er en del av EØS-avtalen, og ifølge direktivets artikkel 7 skal medlemsstatene sikre alle arbeidstakere minimum fire ukers årlig betalt ferie.

– Retten er et særlig viktig prinsipp i EUs sosialpolitiske regelverk og er en bestemmelse som det ikke er mulig å gjøre noe unntak fra, sier Lorentzen.

(©NTB)