Fengslet ultranasjonalist vil bli president

Den tidligere opprørskommandanten Igor Girkin – som har vært en av Moskvas harde kritikere i Ukraina-krigen – vil bli president.

Igor Girkin i et rettsmøte i Moskva tirsdag. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP / NTB
Igor Girkin i et rettsmøte i Moskva tirsdag. Foto: Aleksander Zemlianitsjenko / AP / NTB Vis mer
Publisert

Girkin, som også er kjent som Igor Strelkov, er fengslet etter en rekke innlegg på blogger der han retter sterk kritikk mot Vladimir Putin og den politiske ledelsen i Kreml. Girkin mener Russland ikke har gått hardt nok til verks i Ukraina.

Han risikerer fem års fengsel for sin myndighetskritikk. Nå vil han bli president.

– Jeg ser på meg selv som mer kompetent på militære spørsmål enn den sittende presidenten og definitivt mer kompetent enn forsvarsministeren, sier Girkin i uttalelsen der han kunngjør at han vil bli presidentkandidat.

Russland holder presidentvalg i 2024, men det er ikke ventet at noen kan utfordre Putin, som har festet grepet om makten og utradert opposisjonen.

Girkin retter igjen kritikk mot måten Russland fører krig i Ukraina på. Putin er for snill, sier Girkin.

Girkin ble først kjent da han i 2014 ledet an i det Russland-styrte opprøret i Donetsk øst i Ukraina. Han er dømt in absentia for sin rolle i nedskytingen av passasjerflyet Malaysia Airlines MH17, der 298 mennesker ble drept.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer