Femte varmeste juni på 121 år

Juni blir stående som den femte varmeste junimåneden siden år 1900. På landsbasis falt det 10 prosent mindre nedbør enn normalt.

Høyeste temperatur i løpet av juni ble målt til 29,4 grader i Valle i Agder. 2021-utgaven av juni blir stående som den femte varmeste junimåneden siden 1900. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB
Høyeste temperatur i løpet av juni ble målt til 29,4 grader i Valle i Agder. 2021-utgaven av juni blir stående som den femte varmeste junimåneden siden 1900. Illustrasjonsfoto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert

Spesielt i Vestfold og Telemark var det tørt. En rekke målestasjoner fikk fra 50 til 70 prosent mindre regn enn normalt. Relativt våtest var det i Innlandet og på kysten av Agder, der flere stasjoner fikk fra 50 til 85 prosent mer nedbør enn normalt, ifølge Meteorologisk institutt.

Varmest i Øst-Finnmark

Ser man på hvor i landet det var relativt varmest, troner Øst-Finnmark på toppen. Enkelte stasjoner i området hadde et avvik på snaue 4 grader over normalen.

Høyeste temperatur i løpet av juni ble målt til 29,4 grader i Valle i Agder. Laveste minimumstemperatur ble målt 13. juni på Juvvasshøe i Lom kommune i Innlandet, samt på Gamanjunni i Kåfjord kommune i Troms og Finnmark den 16. juni. Begge steder var det minus 4 grader.

Flest hetebølger i Viken

Torsdag opplyste Meteorologene også at antallet hetebølger i Norge har økt de siste 30 årene.

Viken er det fylket som oftest opplever hetebølger. Kommunene Øvre Eiker, Flå og Nesbyen er mest utsatt.

– Her kommer det i snitt sju hetebølger hvert år. Hetebølger er et typisk innlandsfenomen, sier klimaforsker Helga Therese Tilley Tajet ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Meteorologisk institutt legger også til at temperaturen i Norge har økt med 1 grad i gjennomsnitt siden 1900, og det antas at den vil øke med ytterligere 4,5 grader mot slutten av århundret.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer