Femåring funnet død i brønn etter massiv leteaksjon i Marokko

Fem år gamle Rayan ble erklært død kort tid etter at redningsmannskapene hentet ham ut av brønnen i Ighrane i Marokko lørdag kveld. Foto: Mosa'ab Elshamy / AP / NTB.
Fem år gamle Rayan ble erklært død kort tid etter at redningsmannskapene hentet ham ut av brønnen i Ighrane i Marokko lørdag kveld. Foto: Mosa'ab Elshamy / AP / NTB. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den lille gutten som falt ned i en brønn i Marokko, ble erklært død da redningsmannskapene endelig fikk hentet ham ut etter fem døgn.

– Etter den tragiske ulykken som kostet barnet Rayan Oram livet, ringte hans majestet kong Mohammed VI foreldrene til gutten som døde etter at han falt ned i brønnen, heter det i en uttalelse fra det marokkanske hoffet sent lørdag kveld.

Den fem år gamle gutten falt ned i en 32 meter dyp brønn i den avsidesliggende landsbyen Ighrane i Chefchaouen-provinsen.

I fem dager har den komplekse og risikable redningsoperasjonen vakt oppmerksomhet ikke bare i Marokko og nabolandene, men også verden rundt.

Gravemaskiner har de siste dagene fjernet store masser rundt den dype brønnen. Lørdag ettermiddag gikk redningsmannskaper inn i en tunnel som de laget for å komme fram til stedet der gutten befinner seg. Et medisinsk team var sammen med dem, for håpet var å finne gutten i live.

Etter flere timer med møysommelig graving for hånd for å unngå at jorda raser over gutten og redningsmannskapene, klarte de sent samme kveld å nå fram til femåringen.

Pakket inn i teppe

En AP-reporter på stedet rapporterer at gutten var pakket inn i et gult teppe etter at han ble tatt ut av tunnelen og til en ventende ambulanse. Kort tid senere opplyste Marokkos konge at gutten var død.

Mannskapene senket tidligere i uka oksygen, vann og mat ned i brønnen, men det var uklart om han har vært i stand til å benytte seg av dette.

Et kamera som også ble senket ned i brønnen, viste at gutten lå på siden, men det var umulig å fastslå hvilken tilstand han var i.

Den dramatiske redningsaksjonen i Marokko har skapt engasjement i hele Nord-Afrika. Hundretusener av marokkanere og folk i nabolandene har fulgt redningsarbeidet på TV. Engasjementet er også stort i sosiale medier, der emneknaggen #SaveRayan har bidratt til at meldinger med støtte og bekymring strømmer inn fra hele verden.

Også kongen har fulgt redningsinnsatsen tett, opplyser hoffet lørdag. Kongen hadde «instruert myndighetene til å bruke alle tilgjengelige midler for å grave gutten ut av brønnen og returnere ham i live til foreldrene», og han hyller mannskapene for forsøket.

Sang og bønn

Faren har fortalt at han holdt på å reparere brønnen da sønnen falt.

Flere hundre landsbybeboere og andre har de siste dagene samlet seg sammen med guttens foreldre for å følge redningsoperasjonen. Mange forsøkte å oppmuntre redningsmannskapene gjennom religiøse sanger og bønn.

– Jeg har fortsatt håp om at barnet mitt vil komme i live ut av brønnen, sa Rayans far til TV-stasjonen 2M fredag kveld, da han takket alle involverte og de som har sendt støtteerklæringer.

Mange brønner

Arbeidet med å grave ut den horisontale tunnelen fram til der gutten ligger, har vært komplekst og risikabelt.

– Graverne støtte på en hard stein på veien og var svært forsiktige for å unngå ras eller sprekker, sa redningsleder Abdelhadi Tamrani og legger til at det tok fem timer å få bort steinen på forsvarlig vis.

Fjellandsbyen Ighrane med rundt 500 innbyggere er full av dype brønner, hvorav de fleste har lokk. Mange av brønnene brukes for å vanne cannabisavlingene som er den primære inntektskilden for mange i den fattige, skrinne regionen ved de marokkanske Rif-fjellene.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer