Fem offentlige flauser: Norske skattepenger blir ikke alltid brukt like effektivt

Noen ganger holder man seg under budsjett - andre ganger går kostnadene fullstendig over stokk og stein.

I går avslørte Aftenposten at Ruter, som er 60 prosent eid av Oslo Kommune, brukte 24 000 kroner på å utrede verdien av et nettdomene som bare er verdt 5000 kroner. Dermed brukte Ruter nesten fem ganger salgssummen på å finne ut verdien. Den pinlige seansen er bare ett eksempel på mildt sagt tvilsomme investeringer av det offentlige de siste årene. Her har du fem andre offentlige budsjettsprekker og pengekaruseller som har kostet alt fra millioner til milliarder:

1. Milliardsprekken Lambda

Det såkalte Lambda-prosjektet - flyttingen av Munch-museet fra Tøyen til et splitter nytt kunstbygg i Bjørvika - har vært en av norsk offentlighets heteste poteter de siste årene. Prestisjebygget skal bli et genuint norsk, sjøvannkjølt glasspodium ifølge arkitekten selv, men har også sprengt alle budsjettene sine. Prosjektet har kostet minst 1,1 milliarder kroner mer enn først estimert, skriver Klassekampen. De kostnadene kan fortsatt stige fram mot den planlagte åpningen i 2019. - Vi mener det er en skandale at Oslos politikere har vedtatt et nytt Munch-museum og et nytt Deichmanske bibliotek i Bjørvika for til sammen 2,6 milliarder kroner, sa Jøran Kallmyr fra FRP til Klassekampen i juni. Nye 605 millioner kroner er øremerket Lambda-prosjektet i det rykende ferske forslaget til statsbudsjettet for 2014. Men det er mye mindre enn Oslo kommune ba om.

2. Politiets katastrofale nettsted

I 2009 førte lanseringen av Politiets nye nettsider til skandale. I tillegg til en hissig prislapp på nesten 30 millioner kroner, hadde den store mangler. - Hadde politiet lansert dette i 1999 ville det vært greit. Nå i 2009 holder dette simpelthen ikke mål. Nye politi.no er fortsatt en nasjonal skandale, skrev senior informasjonsarkitekt Are Halland fra Netlife Research. Politiets interne utviklingsavdeling stod bak prosjektet, som Halland kritiserte sterkt for «manglende brukervennlighet, tilgjengelighet og troverdighet». I etterkant av terrorangrepene 22. juli 2011 ble nettstedets mangler nok en gang trukket fram. Denne gangen av politiet selv. (Artikkelen fortsetter under bildet) Politiets digitale overhaling skapte furore. (Skjermbilde: Politiet.no)Politiets digitale overhaling skapte furore. (Skjermbilde: Politiet.no)

3. Holmenkollen-skandalen

- Dette er en av de største offentlige byggeskandalene noen gang. erklærte kulturminister Trond Giske hissig til NRK Dagsnytt 18 (via Dagbladet) i 2009. Da hadde Holmenkollen-utbyggingen sprengt budsjettet med 600 millioner kroner. - Dette har ikke blitt noe spleiselag slik ski-VM skulle bli. Kommunen har tidlig blitt stående med regningen, unnskyldte Oslos byrådsleder Erling Lae seg. Byggekrøllet utsatte blant annet verdenscuprennet i 2009, som måtte flyttes til Vikersund. Bakken ble heldigvis ferdig til slutt.

4. Brukte 3,5 millioner kroner på overflødige kart

- Verdien for dem som betaler for dette er ikke veldig stor. Du får disse tjenestene i ulike varianter gratis på nett, slo kartografiprofessor Terje Midtbø fast til Aftenposten om Ahus' kartblemme i 2013. Da hadde sykehuset brukt 3,7 millioner kroner på en karttjeneste som viste alle stedene man kan gi blod i Norge. Programmereren Bjarne Erik Næss utviklet et tilsvarende system gratis på et par kvelder som et hobbyprosjekt. Pengesløsingen fikk blant annet Ahus' interne fagforening til å reagere. - Jeg fatter ikke at helsekroner blir brukt på dette. Det er svært alvorlig. Pengene vi får, skal gå til pasientene, tordnet tillitsvalgte Elna Knutsen til Aftenposten. Flere norske selskaper skal rundt samme tid ha betalt dyrt for tjenestene til Atlas.no, som driftes av Det Norske Kartselskapet A/S. Akershus Universitetssykehus (Ahus). (Foto: Mattis Sandblad/VG)Akershus Universitetssykehus (Ahus). (Foto: Mattis Sandblad/VG)

5. Norske kommuner brukte PR-millioner fra statskassa

Overskriftene lot ikke vente på seg da norske aviser fikk tilgang til landbruksminister Sylvi Listhaus kundelister fra sin tid i PR- og lobbybyrået First House. Dagsavisen kunne for eksempel melde at Listhaug og arbeidsgiveren hadde mottatt 200 000 kroner av Kragerø kommune for å «sortere en tankerekke». – Kommunene og fylkeskommunenes kjøp av tjenester hos First House framstår i betydelig grad som misbruk av skattepenger og sløsing, understreket leder Hans Olav Syversen til Dagsavisen. Han leder finanskomiteen på Stortinget. - Det å hente inn vår kompetanse som støtte i konkrete og tidsavgrensede oppdrag, er ofte effektiv forvaltning av det offentliges ressurser, forsvarte Per Høiby fra First House seg i et blogginnlegg. Norske kommuners innhyring av First House og Listhaugs tjenester ble likevel sterkt kritisert. Blant annet i forbindelse med byggingen av et nytt sykehus i Drammen. – Det er ikke ulovlig, men det er unektelig litt rart at en ordfører fra Høyre må bruke penger på et PR-byrå for å få et møte med helsepolitisk talsmann fra samme parti. Det er misbruk av skattepenger, påpekte APs helsepolitiske talsmann Torgeir Micaelsen til NRK i den anledning. Har du noen andre eksempler på tvilsom bruk av skattepenger? Legg dem gjerne igjen i kommentarfeltet under, eller på Facebook-siden vår.