Fem land følger etter Danmark - stanser bruken av AstraZeneca

Danmark setter AstraZenecas vaksine på vent etter at flere vaksinerte har fått blodpropp. En person skal være død. Fem andre land innstiller også bruken.

Statsminister Mette Frederiksen bekrefter at bruken av AstraZenecas vaksine stilles i bero mens man skaffer en oversikt over mulige alvorlige bivirkninger. Arkivfoto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix / NTB
Statsminister Mette Frederiksen bekrefter at bruken av AstraZenecas vaksine stilles i bero mens man skaffer en oversikt over mulige alvorlige bivirkninger. Arkivfoto: Jens Dresling / Ritzau Scanpix / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De andre landene som har innstilt bruken av koronavaksinen, er Østerrike, Estland, Litauen, Latvia og Luxembourg, Ifølge Euronews.

Den danske Lægemiddelstyrelsen har bekreftet i en pressemelding at fem land har fulgt samme linje som Danmark.

Hvorvidt blodproppene og det ene dødsfallet skyldes vaksinen, er ikke klart.

– Det er for tidlig å konkludere med om det er en sammenheng mellom dødsfallet og vaksinen. Dette skal undersøkes grundig, skriver helseminister Magnus Heunicke på Twitter.

Statsminister Mette Frederiksen sier at vaksinen er satt på vent til myndighetene har skaffet til overblikk over bivirkningene.

– Selvfølgelig er det vondt å få en slik nyhet, men først og fremst er det riktig å undersøke saken, når det er risiko forbundet med en vaksine, sier statsministeren.

Hun sier det er for tidlig på konkludere om betydningen av de dårlige nyhetene. Det er landets helsedirektorat som har opplyst om de alvorlige tilfellene av blodpropp. Frederiksen henviser til helsemyndighetene for nærmere opplysninger.

Helsedirektoratets sjef Søren Brostrøm oppgir at det ikke var noen enkel beslutning å ta midt i en stor massevaksinering.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer