Fem kvinner saksøker Texas – sier abortnekt satte dem i livsfare

Fem kvinner sier de ble nektet abort i Texas, til tross for at svangerskapet satte dem i livsfare. De saksøker nå delstatsmyndighetene.

Tilhengere av kvinners rett til selvbestemt abort demonstrerer foran delstatsforsamlingen i Austin i Texas i mai. Foto: Eric Gay / AP / NTB
Tilhengere av kvinners rett til selvbestemt abort demonstrerer foran delstatsforsamlingen i Austin i Texas i mai. Foto: Eric Gay / AP / NTB Vis mer
Publisert

Texas har innført svært strenge lover mot abort, og leger som utfører aborter, risikerer streng straff. I teorien åpnes det imidlertid for unntak hvis kvinnens liv er i fare.

Fem kvinner og to leger står bak søksmålet. Der heter det at en av kvinnene måtte vente til hun fikk blodforgiftning før hun fikk utført inngrepet som var nødvendig for å redde livet hennes. De fire andre skal ha blitt tvunget til å reise ut av delstaten for å få utført aborter, til tross for at svangerskapet truet helsen deres.

Gruppen krever blant annet at loven klargjøres. De mener den er så vagt formulert at aktører i helsesektoren frykter straff hvis delstatsmyndighetene ikke anser situasjonen som truende nok.

Frykt

– Leger i Texas er redde for å snakke om problemet offentlig, av frykt for hevnaksjoner, uttaler en av legene, Damla Karsan, i søksmålet.

Der fremholdes det også at Texas står midt i en helsekrise som følge av det vidtrekkende abortforbudet.

En kraftig snøstorm i California har ført til unntakstilstand i flere fylker. Nå roper innesperrede innbyggere desperat om hjelp. Video: Reuters/AP. Reporter: Mathias Moene Rød Vis mer

En representant for delstatens justisminister Ken Paxton skriver i en epost at Paxton er «forpliktet til å gjøre alt som står i hans makt for å beskytte mødre, familier og ufødte barn». Det heter også at Paxton vil «fortsette å forsvare og håndheve lovene som er vedtatt på tilbørlig vis av den lovgivende forsamlingen i Texas».

Fjernet av høyesterett

USAs høyesterett opphevet i 2022 den 50 år gamle Roe vs. Wade-kjennelsen og fjernet dermed kvinners rett til abort i USA. Nå er det opp til delstatene å lage egne regler, noe som har ført til en kraftig innskrenking av mulighetene til å avslutte svangerskap. Flere delstater der Republikanerne har makten har innført omfattende forbud.

Sist ut er Florida, der mange spekulerer på om guvernør Ron DeSantis vil forsøke å utfordre Donald Trump som Republikanernes presidentkandidat i 2024. I et nytt lovforslag foreslås det å forby aborter etter sjette svangerskapsuke. Grensen i dag er 15 uker. Blir forslaget vedtatt, vil reglene i Florida bli blant USAs mest restriktive.

Biden-kritikk

Forslaget ble kritisert fra Det hvite hus tirsdag.

– Lovforslaget i Florida vil forby abort før mange kvinner er klar over at de er gravide, noe som vil eliminere en kvinnes rett til å ta helsemessige beslutninger om sin egen kropp, sa president Joe Bidens talskvinne Karine Jean-Pierre.

Fire millioner kvinner i Florida vil bli direkte rammet av loven, som også vil få konsekvenser for 15 millioner kvinner i nabostatene som allerede har forbudt eller kraftig innskjerpet tilgangen til abort. De risikerer å måtte reise langt hvis de ønsker å avslutte et uønsket svangerskap.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer