Fem av de siktede løslatt i drapssaken i Lørenskog

Fem av de seks som er siktet i drapssaken i Lørenskog, er løslatt. Politiet mener mistankegrunnlaget mot den sjette siktede er styrket.

Politiet har sperret av boligen i Lørenskog der en mann i slutten av 50-årene angivelig skal ha blitt drept natt til søndag. Foto: Geir Olsen/NTB
Politiet har sperret av boligen i Lørenskog der en mann i slutten av 50-årene angivelig skal ha blitt drept natt til søndag. Foto: Geir Olsen/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Opplysninger fra det tekniske arbeidet og fra avhør har redusert mistankegrunnlaget mot fem av de siktede. De fem vil bli løslatt så snart det er praktisk mulig, opplyser Øst politidistrikt i en pressemelding søndag kveld.

– Samtidig er mistankegrunnlaget styrket mot den sjette siktede, fordi opplysninger fra det tekniske arbeidet og fra avhør knytter ham til handlingen. Vedkommende er en polsk mann i 40-årene som er bosatt på adressen, opplyser politiet videre.

Preget og i sjokk

Mannen har samtykket til varetektsfengsling med brev- og besøksforbud i fire uker gjennom såkalt kontorforretning, men han erkjenner ikke straffskyld etter siktelsen.

– Han har avgitt forklaring, men er preget og er i sjokk. Få detaljer er gitt, men han erkjenner at han var på stedet, sier mannens forsvarer, advokat Gunhild Lærum, til NTB.

Den avdøde er en litauisk mann i slutten av 50-årene. Politiinspektør Lars Reinholdt-Østbye i Øst politidistrikt forteller at det fortsatt er for tidlig å si noe om hendelsesforløpet.

– Avhørene har ikke vært omfattende. Samtidig så er det slik at avhørene i sum, sammen med de tekniske undersøkelsene på stedet, har svekket mistanken mot fem av de siktede, og styrket mistanken mot den polske mannen i 40-årene, sier Reinholdt-Østbye til NTB.

– Det blir fortsatt foretatt tekniske undersøkelser på åstedet og avhør av dem som var der, og sammensetting av bevis, legger han til.

Bursdagsfeiring

Alle de seks som ble pågrepet og siktet, ble avhørt på politihuset i Lillestrøm søndag ettermiddag.

Gunhild Lærum forteller at det var en bursdagsfeiring i boligen, og at klienten hennes fikk skader etter hendelsen.

– Han er ikke mer skadd enn at han kunne stille til avhør, men han har hatt to legetilsyn tidligere i dag og fremstilles for legevakt i kveld, sa hun til Romerikes Blad.

Dag Svensson, forsvarer for ektefellen til den avdøde, sier til VG at hans klient ble løslatt søndag kveld, og at han regner med at siktelsen formelt sett frafalles mandag.

Han forteller videre at hans klient har opplevd hendelsen som forferdelig dramatisk.

– Hun har ikke vært her så lenge. Nå står hun uten ektefelle. Hun har blitt satt i kontakt med kriseteamet i Lørenskog. Det trenger hun, sier han.

Melding fra AMK

Det var AMK som natt til søndag varslet politiet om at en mann i 50-årene angivelig var utsatt for en alvorlig voldshendelse i en bolig i Lørenskog. Få minutter senere fikk politiet melding om at mannen var død. Hendelsen skal ha skjedd kort tid etter midnatt.

Politiet meldte først at én person var pågrepet, siktet for drap. Senere opplyste de at de altså hadde siktet ytterligere fem personer for drap i saken.

– Situasjonen er svært uoversiktlig. Vi ønsker å gjennomføre avhør så fort som mulig, slik at vi får avklart de enkeltes roller i saken og om de da kan skrives ut eller ikke, sa politiadvokat John Skarpeid i Øst politidistrikt til NTB i 14-tiden.

– Det er en kolossal jobb, sa Skarpeid.

Beboere eller gjester

Politiet dannet seg tidlig et bilde av hva som kan ha skjedd, men ønsket søndag kveld fortsatt ikke å gå ut med detaljer. Politiet bekrefter imidlertid at alle de siktede bor eller har vært på besøk i boligen der hendelsen skjedde.

Politiet har beskrevet gjennomføringen av avhørene som noe krevende fordi man er avhengig av tolk i flere ulike språk.

Den aktuelle boligen, som ligger ikke langt unna Akershus universitetssykehus, ble sperret av med politibånd. Det var ingen aktivitet på stedet søndag formiddag.

Den avdøde mannen skal obduseres på mandag eller tidlig i neste uke.

(©NTB)

Mer om