FBI jakter på dem som deltok i stormingen av Senatet

Nærmere 100 personer er pågrepet etter stormingen av Senatet i Washington onsdag. Flere av dem som deltok, har fått sparken av sine arbeidsgivere.

USAs føderale politi har identifisert en rekke av dem som stormet Senatet onsdag, og nærmere 100 er alt pågrepet. Foto: AP / NTB
USAs føderale politi har identifisert en rekke av dem som stormet Senatet onsdag, og nærmere 100 er alt pågrepet. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

USAs føderale politi FBI har utlovet 50.000 dollar, drøyt 420.000 kroner, for tips om hvem som utplasserte rørbomber utenfor kontorene til Republican National Committee og Democratic National Committee.

De to bombene ble funnet samtidig med at Senatet ble stormet, men ble uskadeliggjort før de eksploderte.

Et overvåkingsbilde offentliggjort av FBI viser en mulig mistenkt, iført grå hettejakke, svarte bukser og hansker, bærende på en gjenstand som kan ha vært en rørbombe.

Samler informasjon

FBI har også etablert et nettsted der de samler informasjon, bilder og videoer av Trump-tilhengerne som deltok i stormingen på Capitol Hill.

Mange av deltakerne tok selv bilder og delte dem i sosiale medier, og aktivister bistår også med å spore opp disse og overlevere dem til FBI.

Jobben ble gjort lettere ved at mange av deltakerne ikke bar ansiktsmaske, til tross for koronapandemien som herjer i USA.

Lette å identifisere

Blant dem som alt er pågrepet, er politikeren Derrick Evans som sitter i delstatsforsamlingen i West Virginia for Republikanerne. Han var lett å identifisere ettersom han strømmet sin egen deltakelse i stormingen på Facebook.

Andre har også vært lette å identifisere, noe som for flere av dem har resultert i at de har fått sparken av sine arbeidsgivere.

Navistar Direct Marketing i Maryland opplyser at de har sparket en ansatt som deltok, og som bar selskapets banner rundt halsen. De ønsker ikke å navngi vedkommende, men sier at de ikke ønsker «folk som med sin farlige oppførsel setter andres liv og helse i fare» i sine rekker.

Sparket sjef

Datafirmaet Cogensia i Chicago sparket fredag kveld sin sjef Bradley Rukstales, som ble pågrepet i forbindelse med stormingen.

– Beslutningen ble tatt fordi handlingene hans ikke var i tråd med Cogensias verdier, opplyser etterfølgeren Joel Schiltz i en kunngjøring.

Brannmannen Andy Williams fra Orlando i Florida er suspendert fra stillingen og etterforskes for sin deltakelse, mens andre frivillig har sagt opp sine jobber etter at aktivister har lagt press på arbeidsgiverne deres.

Kan sparkes

De fleste private bedrifter i USA har anledning til å sparke ansatte dersom de deltar i protester og opptøyer, ettersom det første grunnlovstillegget om ytringsfrihet bare beskytter dem mot straff fra myndighetene for slik oppførsel, sier arbeidsrettsjuristen Susan Kline i Indianapolis.

Det fins enkelte unntak, blant annet for dem som i ansettelseskontrakten har listet opp hva som kan få dem sparket. Det gjelder i hovedsak dem som er organisert.

Enkelte delstater har også egne lover som gir arbeidstakere utvidet vern mot oppsigelse.

– Men det som vi var vitne til på Capitol Hill, var opptøyer, ikke protester, sier arbeidsrettsjuristen Aaron Holt.

– Når noen bryter loven, så har de nesten aldri beskyttelse. Private bedrifter har da rett og anledning til å ta i bruk disiplinerende tiltak, sier han.

Dårlig omtale

Enkelte bedrifter har mottatt en strøm av dårlig omtale på nettsteder som Yelp, etter å ha blitt koblet til hendelsen i Washington.

Blant dem er blomsterbutikken Becky’s Flowers i Midland i Texas, der eieren Jenny Cudd la ut en video av seg selv der hun skrøt av å ha brutt seg inn på kontoret til demokraten Nancy Pelosi.

Fredag strømmet det på med kritisk omtale av blomsterbutikken, og Cudd ble omtalt som forræder og innenlandsk terrorist.

Åpen dør

Cudd hevder nå at hun ikke personlig brøt seg inn på Pelosis kontor, og at hun heller ikke ødela noe mens hun var inne i Senatet.

– Jeg gikk inn en åpen dør sammen med flere andre, sier hun.

Butikkjeden Rouses Markets og eieren Donald Rouse i Louisiana er også i hardt vær, etter at han dukket opp på bilder fra stormingen av Senatet. Han hevder å ha forlatt bygningen før det kom til voldsomheter.

– Jeg er forferdet over volden og ødeleggelsene vi var vitne til og den smerte det påførte mange. Landet vårt trenger desperat samling, og jeg vil gjøre alt jeg kan for å bli del av den prosessen, sier han.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer