Farsdagen 2019: Hvorfor feirer vi farsdagen? Foto: Rido/Shutterstock/NTB scanpix.
Farsdagen 2019: Hvorfor feirer vi farsdagen? Foto: Rido/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer

Farsdag 2019 – dette er hvorfor vi feirer farsdagen

Dagen er relativ ny sett med norske øyne.

Publisert

(SOL.no): I Norge, Island, Sverige, Finland og Estland er farsdagen lagt til andre søndag i november. I år er farsdagen søndag den 10. November.

Farsdag

Farsdag er en årlig hedersdag for fedre. I Norge blir farsdagen i likhet med noen andre land feiret andre søndag i november.

Kilde: Store norske leksikon.

Farsdagen har ikke lange tradisjoner i Norge, og ble ifølge Store norske leksikon nærmest innført som et motstykke til morsdagen etter andre verdenskrig.

Etter ønske fra handelsnæringen i de nordiske land ble dagen flyttet til andre søndag i november for å få bedre avstand til morsdagen.

Graden av feiring i Norge varierer sterkt fra familie til familie, men farsdagen har aldri blitt så populær som morsdagen.

Farsdagen startet i middelalderen

Selv om vi bare har feiret dagen i drøyt 70 år her til lands kan man spore forløperen til den moderne farsdagen mye lenger tilbake.

Dagen har vært feiret i katolske land på St. Josefs dag (19. mars) helt siden middelalderen.

I land som Spania, Portugal og Italia feires fortsatt farsdag på denne datoen.

Spanjoler og portugisere tok med seg feiringen til Latin-Amerika, men i USA var det først på 1900-tallet at folk som ikke var katolikker, begynte å feire dagen, ifølge SNL.

Gaver og mat

Farsdag i Norge er, ifølge timenanddate.no, først og fremst handelsstandens dag for å markedsføre farsdagsgaver som kaker, blomster, smykker og annet som man kan tenke seg å gi til sine fedre denne dagen.

Like vanlig er det at far får sove lenger denne dagen og får frokost på senga. Disse tradisjonene sammenfaller med farsdag i de største delene av verden.

Tine har flere forslag til hva man kan lage av mat til farsdagen.

I 2020 feires farsdagen den 8. November.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.