Farsdag 2019 – dette er hvorfor vi feirer farsdagen

Dagen er relativ ny sett med norske øyne.

Farsdagen 2019: Hvorfor feirer vi farsdagen? Foto: Rido/Shutterstock/NTB scanpix.
Farsdagen 2019: Hvorfor feirer vi farsdagen? Foto: Rido/Shutterstock/NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(SOL.no): I Norge, Island, Sverige, Finland og Estland er farsdagen lagt til andre søndag i november. I år er farsdagen søndag den 10. November.

Farsdag

Farsdag er en årlig hedersdag for fedre. I Norge blir farsdagen i likhet med noen andre land feiret andre søndag i november.

Kilde: Store norske leksikon.

Farsdagen har ikke lange tradisjoner i Norge, og ble ifølge Store norske leksikon nærmest innført som et motstykke til morsdagen etter andre verdenskrig.

Etter ønske fra handelsnæringen i de nordiske land ble dagen flyttet til andre søndag i november for å få bedre avstand til morsdagen.

Graden av feiring i Norge varierer sterkt fra familie til familie, men farsdagen har aldri blitt så populær som morsdagen.

Farsdagen startet i middelalderen

Selv om vi bare har feiret dagen i drøyt 70 år her til lands kan man spore forløperen til den moderne farsdagen mye lenger tilbake.

Dagen har vært feiret i katolske land på St. Josefs dag (19. mars) helt siden middelalderen.

I land som Spania, Portugal og Italia feires fortsatt farsdag på denne datoen.

Spanjoler og portugisere tok med seg feiringen til Latin-Amerika, men i USA var det først på 1900-tallet at folk som ikke var katolikker, begynte å feire dagen, ifølge SNL.

Gaver og mat

Farsdag i Norge er, ifølge timenanddate.no, først og fremst handelsstandens dag for å markedsføre farsdagsgaver som kaker, blomster, smykker og annet som man kan tenke seg å gi til sine fedre denne dagen.

Like vanlig er det at far får sove lenger denne dagen og får frokost på senga. Disse tradisjonene sammenfaller med farsdag i de største delene av verden.

Tine har flere forslag til hva man kan lage av mat til farsdagen.

I 2020 feires farsdagen den 8. November.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer