Farmasøyt dømt til tre års fengsel for tukling med vaksinedoser

En amerikansk farmasøyt er dømt til tre års fengsel etter å ha sagt seg skyldig i å ha tuklet med flere hundre Moderna-doser i delstaten Wisconsin.

Mannen lot blant annet vaksinene stå ute i flere timer før de ble lagt tilbake i kjøleskapet. Foto: Sam Yeh / AFP.
Mannen lot blant annet vaksinene stå ute i flere timer før de ble lagt tilbake i kjøleskapet. Foto: Sam Yeh / AFP. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mannen i 40-årene fjernet hetteglassene fra kjøleskapet som de oppbevares i, til tross for at han visste at de måtte holdes ved lav temperatur fram til bruk.

Han fjernet hetteglassene på to nattskift i desember og lot dem stå ute i flere timer før han la dem tilbake. Dagen etter ble de brukt på pasienter.

Totalt ble dosene brukt på 57 personer.

– Å forsøke med overlegg å ødelegge vaksinedoser under en nasjonal helsekrise er et alvorlig lovbrudd, sier Brian Boynton ved sivilavdelingen i det amerikanske justisdepartementet.

Mannen hadde uttrykt vaksineskepsis og spesielt overfor Moderna-vaksinen, som er ansett som trygg av helsemyndigheter blant annet i USA, Norge og en rekke andre land.

I tillegg til fengselsstraffen må mannen betale 83.800 dollar, tilsvarende rundt 700.000 kroner, i erstatning til Wisconsin-sykehuset der han jobbet.

Mer enn 124 millioner Moderna-doser er blitt distribuert i USA. Vaksinen er rundt 90 prosent effektiv mot koronasykdom og 95 prosent effektiv mot alvorlig sykdom som følge av covid-19.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer