Farevarsel: Svært mye regn i vente – flere skredhendelser er ventet

I deler av Trøndelag kan det komme svært mye regn fra søndag til mandag, og det er fare for skred. Meteorologisk institutt har sendt ut oransje farevarsler.

Illustrasjonsfoto: I deler av Trøndelag kan det komme svært mye regn fra søndag til mandag, og det er fare for skred. Meteorologisk institutt har sendt ut oransje farevarsler. Foto: Ole Martin Wold / NTB
Illustrasjonsfoto: I deler av Trøndelag kan det komme svært mye regn fra søndag til mandag, og det er fare for skred. Meteorologisk institutt har sendt ut oransje farevarsler. Foto: Ole Martin Wold / NTB Vis mer
Publisert

Varslene for både regn og jord-, sørpe- og flomskredfare gjelder fra søndag ettermiddag til mandag ettermiddag.

– Det ventes svært mye regn, lokalt 70–100 millimeter på 24 timer. På Fosen er det ventet 100–120 millimeter på 24 timer, skriver instituttet på Varsom.no.

Konsekvensen av vannmengdene er fare for overvann i tettbygde områder, stengte veier og/eller overvann ved bekke- og elveløp.

Skredfare rundt Trondheimsfjorden

– Mange reiser vil kunne få lenger reisetid. Vanskelige kjøreforhold grunnet overvann og fare for vannplaning. Veibanen kan lokalt bli dekket av våt is. Noen steder vil midlertidig kunne miste veiforbindelsen, gjerne flere dager, heter det i varselet.

Mye regn og snøsmelting på grunn av mildvær fører til at det varsles om stor fare for skred fra lavlandet og helt opp til 1.000 meters høyde. Det er kommuner rundt indre Trondheimsfjorden som er berørt.

Skredfaren er nå forlenget til mandag ettermiddag. Områder i Møre og Romsdal er nedgradert til grønt nivå.

– Flere skredhendelser er ventet. Noen kan få store konsekvenser. Utsatt bebyggelse kan bli berørt. Framkommelighet på vei eller jernbane kan bli redusert. Flomskred har lang rekkevidde og kan gå ned i dalbunnen selv om det løses ut høyt i terrenget, skriver meteorologene.

Sørpe- og flomskred

Det er særlig i områder med mer enn 30 til 60 centimeter snø at det er fare for utløsning av sørpeskred.

– Sørpeskred kan løses ut i relativt slake hellinger der vann samles opp. Skredene kanaliseres ofte ned forsenkninger og bekkeløp og kan da utvikle seg til flomskred, skriver meteorologene.

(©NTB)

Mer om