Farevarsel i nord: - Det blir et skikkelig ruskevær

For første gang på lenge blir det plussgrader i store deler av Nord-Norge, men samtidig truer mye vind, regn og snøskredfare. Sør i landet blir været penere.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det blir et skikkelig ruskevær ja, sier statsmeteorolog Håvard Thorset ved Meteorologisk institutt til NTB om situasjonen nord i landet.

Han forteller at noen kraftige lavtrykk er på vei mot Nordland og resten av Nord-Norge de neste dagene. Det er allerede sendt ut et farevarsel hvor det advares om vanskelige kjøreforhold og snøsmelting.

– Det blir nok mye slaps og fare for overvann i tett bebygde områder. På det meste kan det komme mellom 40 og 70 millimeter regn på tolv timer, sier Thorset.

Han bor selv i Tromsø, og påpeker at det er lenge siden de har hatt mildvær.

– Det er sikkert en måneds tid siden sist vi hadde plussgrader. Særlig langs kysten vil det nok forsvinne en del snø, men de fleste områder i nord har jo mye snø å ta av, sier han.

Kraftig vind

Lavtrykket rammer først og fremst Nordland og Troms, men også deler av Finnmark. Det kommer i to omganger.

– Først blir det mildt og regn på torsdag. Så blir det kaldere igjen og mindre nedbør. Fredag ettermiddag og natt til lørdag blir det en ny runde med regn. I tillegg ser det ut til å komme veldig kraftig vind inn mot Nordland, sier Thorset.

Også nordlige deler av Trøndelag rammes av regn og kraftig vind.

Finere i sør

Lenger sør i landet blir været mer hyggelig, spesielt på Østlandet.

– Temperaturene i Sør-Norge vil de neste dagene ligge på mellom fem og ti grader på dagtid mange steder. På Vestlandet blir det en del regn torsdag, litt bedre på fredag, og så mer regn igjen på lørdag. På Østlandet ser det finere ut. Der blir det litt skiftende skydekke, men det ligger an til perioder med klarvær, sier meteorologen.

Dermed kommer ytterligere en del snø til å smelte i snødekte områder av Sør-Norge.

Store deler av det sentrale Østlandet har i det siste vært plaget av isklumper og istapper som raser fra takene til bygårder og andre bygninger, men etter flere dager med mildvær har nok det meste falt ned. Med mildvær i nord, kan det være at disse problemene forflytter seg nordover.

Stor skredfare

Et annet alvorlig faremoment er at væromslaget fører med seg snøskredfare.

I Sør-Troms, Lofoten og Vesterålen, Ofoten, Salten og Svartisen er det varslet snøskredfare av alvorligste grad (4) enten torsdag eller både på torsdag og fredag. Det meldes om våt snø og opphopning av vann i snødekket.

– Hold deg unna skredterreng (brattere enn 30 grader) og utløpssoner for skred, lyder advarselen fra myndighetene på Varsom.no.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer