Snøskredfaren øker. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Priser
Snøskredfaren øker. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Priser Vis mer

Økt snøskredfare

Faren for snøskred øker mot helgen

Sol og høyere temperaturer skaper ikke bare kos. Faren for store snøskred vil øke inn mot påskehelgen, særlig i nord, advarer NVE.

Publisert

– Varmere vær vil påvirke snøen over hele landet. I Nord-Norge vil dette føre til at sjansen for store skred øker, sier vaktleder Heidi Bache Stranden ved Snøskredvarslingen i Norges vassdrags- og energivesen (NVE).

I Sør-Norge vil skredfaren trolig holde seg omtrent uendret de neste dagene, ifølge NVE.

Uvisst hvor og når

I Nord-Norge er utfordringen et vedvarende svakt lag som ligger dypt i snødekket og derfor ikke gir fra seg faretegn som drønn eller oppsprekking.

– Når det nå blir varmere og etter hvert litt våtere, vil siget i snøen øke. Da kan man regne med at det plutselig kan gå noen store eller svært store naturlig utløste skred som løsner nede i det svake laget, opplyser NVE, som framholder at det er svært vanskelig å vite når og hvor slike skred løsner.

– Hold derfor god avstand til bratte fjellsider. Hvis det først løsner et skred på det svake laget, kan skredet bli svært stort, lyser advarselen fra Bache Stranden.

Våt løssnø

I tillegg vil det være økt fare for våte løssnøskred og mindre flakskred, samt at skavler brekker. Også på Svalbard er snøskredfaren betydelig.

Det ventes betydelig snøskredfare i fjellområder over store deler av Troms samt i Vest-Finnmark.

I Nordland, Midt-Norge og Vestlandet meldes det om moderat snøskredfare i dagene som kommer.

I Sør-Norge har snødekket vært utsatt for mer varme og tåler derfor mer.

– Unntaket er Jotunheimen. Her må man også være forsiktig med å bevege seg inn i bratt terreng på varme dager, sier Bache Stranden.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer