Får millionbot etter ulovlig eksport

Et eksportselskap på Vestlandet må betale millionbeløp i bot etter at de solgte 34 partier dårlig laks til Danmark.

Et eksportselskap på Vestlandet må betale millionbeløp i bot etter at de solgte 34 partier dårlig laks til Danmark. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Et eksportselskap på Vestlandet må betale millionbeløp i bot etter at de solgte 34 partier dårlig laks til Danmark. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Eksportselskapet Bravo Seafood i Florø har punget ut 750.000 kroner i bot, i tillegg til inndragning av 2,03 millioner kroner, for ulovlig eksport av såkalt produksjonsfisk av laks, skriver IntraFish.

Forelegget gjelder for oppdrettslaks med kvaliteten produksjonsfisk som ble solgt til et selskap i Danmark i perioden januar 2018 til august 2019. Totalt ble fisken solgt for 30,8 millioner kroner.

Produksjonsfisk er den laveste kvalitetssorteringen av laks som er godkjent for humant konsum.

Den er ikke farlig å spise, men grunnet sår, misdannelser, deformiteter eller lignende får den ikke eksporteres hel til utlandet. Det skyldes at norske myndigheter er redd for omdømmet til norsk laks.

Saken ble oppdaget etter at danske matmyndigheter kontaktet Mattilsynet, som så anmeldte saken.

Administrerende direktør og medeier Karl Petter Myklebust i Bravo Seafood erkjenner at selskapet har gjort feil, men sier de har betalt forelegget og lagt saken bak seg.

(©NTB)