Får kritikk for disse bildene: - Skal behandles med verdighet

Røde Kors misliker sterkt at Ukraina viser fram russiske krigsfanger på TV og får dem til å si at de angrer på å ha deltatt i invasjonen.

Den ukrainske etterretningstjenesten SBU har flere ganger vist fram russiske krigsfanger og bedt dem om å ta avstand fra president Vladimir Putins krigføring. Foto: AP / NTB
Den ukrainske etterretningstjenesten SBU har flere ganger vist fram russiske krigsfanger og bedt dem om å ta avstand fra president Vladimir Putins krigføring. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Den ukrainske etterretningstjenesten (SBU) har flere ganger innkalt til pressekonferanse i Kyiv, der de har vist fram unge russiske soldater som er tatt til fange.

Krigsfangene var bakbundet og hadde bind for øynene da de ble ført inn rommet og måtte holde hverandre i skuldrene for ikke å falle.

Bindene for øynene ble tatt av, og soldatene ble deretter vist videoer av russiske bombemål.

– Se hva hæren deres gjør, sa en ukrainsk offiser på en av pressekonferansene.

– De har fortalt foreldrene deres at dere skulle på øvelse, ikke at dere skulle hit, fortsatte han.

Foran kamera

En etter en måtte soldatene deretter se i kamera og si navnet sitt, navnet på enheten sin og hvordan de hadde kommet til Ukraina.

Samtlige hevdet deretter at de frivillig ønsket å ta avstand fra Russlands krigføring og at de angret på egen deltakelse, og de benyttet alle påfallende nok samme formuleringer.

Krigsfangene sa også at de ble behandlet godt og oppfordret russerne til ikke å tro på president Vladimir Putins «løgner».

Flere av fangene som er vist fram på denne måten, har sett svært lite komfortable ut og har stirret i gulvet under seansen. Noen av dem har også hatt skrubbsår og røde øyne.

Røde Kors-kritikk

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) reagerer sterkt på slik behandling av fanger.

– Krigsfanger og sivile som er tatt til fange, skal behandles med verdighet, understreker ICRC.

DRONEANGREP: Denne videoen skal vise et ukrainsk droneangrep på den 60 kilometerlange russiske militærkolonnen nord for Kyiv, 7. mars 2022. Video: Twitter @UAWeapons. Reporter: Vegard Krüger Vis mer

– Fanger er absolutt beskyttet mot mishandling og eksponering for offentlig nysgjerrighet, inkludert bilder som spres offentlig og i sosiale medier, slår de videre fast.

Verken det ukrainske forsvarsdepartementet eller SBU har svart på kritikken fra ICRC, men president Volodymyr Zelenskyjs rådgiver Oleksiyj Arestovitsj understreket nylig i en video viktigheten av å gi krigsfanger «human behandling».

Arestovitsj minner i videoen også om at Ukrainas allierte i Vesten følger nøye med på dette.

Soldatmødre

Det ukrainske forsvaret har opprettet en nettside der russiske soldatmødre kan organisere henting av sønnene på grensa til Polen.

– I motsetning til Putins fascister, så fører ikke vi krig mot mødre og de tilfangetatte barna deres, heter det i en kunngjøring fra det ukrainske forsvarsdepartementet. Hvor mange fanger som er utlevert, er ikke kjent.

Ifølge forsvarsledelsen er 200 russiske soldater tatt til fange siden invasjonen 24. februar. Det russiske forsvarsdepartementet opplyser å ha tatt 572 ukrainske krigsfanger. Ingen av disse tallene er bekreftet fra annet hold.

ICRC opplyser at de som følge av kamphandlingene ikke har kunnet oppsøke krigsfangene, noe de i henhold til Genèvekonvensjonen har rett til.

(NTB)

Mer om