Fant unikt vikingsverd i Stavanger: - Svært sjelden

Deler av et gull- og sølvbelagt vikingsverd ble nylig funnet på Jåttå i Stavanger. Funnet kaster nytt lys over kontakten mellom vikingene og De britiske øyer.

Vikingsverdet tilhører en sjelden type sverd som er svært detaljrikt utsmykket. Foto: Konservator Lise Chantrier Aasen, UiS
Vikingsverdet tilhører en sjelden type sverd som er svært detaljrikt utsmykket. Foto: Konservator Lise Chantrier Aasen, UiS Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Sverdet ble funnet i to deler av to ulike personer som søkte med metallsøker uavhengig av hverandre, skriver Universitetet i Stavanger (UiS) i en pressemelding.

Selve sverdbladet er borte, men sverdgrepet har en svært detaljrik utsmykking som fremdeles er godt synlig. Sverdet stammer sannsynligvis fra England eller det som i dag er Frankrike, og det kan dateres tilbake til tidlig 800-tall.

Funnet er unikt fordi det tilhører en svært sjelden type sverd som er funnet rundt om i Europa. Dette kaster et nytt lys over kontakten vikingene i Vest-Norge hadde med De britiske øyer, ifølge forsker Håkon Reiersen ved Arkeologisk museum ved UiS.

– Med dette funnet må vi se på hele Jåttå-Gausel-området på nytt. Den markante samlingen av importerte praktfunn knyttet til både menn og kvinner fra området, viser at dette har vært et knutepunkt for kontakten over Nordsjøen, sier Reiersen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer