Fant opp tolv ansatte for å få coronastøtte - fikk utbetalt nær 500.000 kroner

En mann fikk utbetalt nær 500.000 kroner i coronastøtte etter å ha diktet opp tolv ansatte og er dømt for bedrageri. Høyesterett mener krisen blir skjerpende.

Misbruk av offentlige støtteordninger i krisetid skal være skjerpende, mener Høyesterett. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Misbruk av offentlige støtteordninger i krisetid skal være skjerpende, mener Høyesterett. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tingretten fant at mannen søkte om lønnskompensasjon fra Nav med fiktive ansatte fra en liste personnumre han hadde kjøpt på nettet. Mannen ble dømt til ni måneders fengsel, skriver Rett24.

Høyesterett har behandlet spørsmålet om hvorvidt det grove bedrageriet blir ekstra grovt fordi det gjelder misbruk av en coronastøtteordning, og kommet enstemmig fram til at svaret er «ja».

I dommen fremgår det at ordningen var helautomatisk, og at oppdagelsesrisikoen var liten ved juks.

«På grunn av den store misbruksrisikoen i den ekstraordinære situasjonen samfunnet sto overfor, er jeg kommet til at allmennpreventive hensyn tilsier at misbruket av lønnskompensasjonsordningen må tillegges vekt i skjerpende retning utover det som ellers er vanlig ved misbruk av offentlige støtteordninger,» heter det i dommen.

Økokrim mener dette er et tydelig signal fra Høyesterett.

– Høyesterett sender et tydelig signal om at misbruk av støtteordninger som skal avhjelpe konsekvensene av covid-19-pandemien, skal straffes strengt, sier førstestatsadvokat Lars Stoltenberg i Økokrim

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer