Studie:

Fant lavt testosteronnivå hos menn med alvorlig covid-19

En ny studie fra USA tyder på at lave testosteronnivåer i blodet hos menn, heller enn høye, kan knyttes til at de er alvorlig syke av coronaviruset.

Hvis en koronasmittet mann hadde lavt testosteron da han først ble registrert syk eller smittet, var risikoen for å utvikle alvorlig covid-19 mye høyere enn for menn som hadde mer testosteron i systemet. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB
Hvis en koronasmittet mann hadde lavt testosteron da han først ble registrert syk eller smittet, var risikoen for å utvikle alvorlig covid-19 mye høyere enn for menn som hadde mer testosteron i systemet. Foto: Sara Johannessen Meek / NTB Vis mer
Publisert

I løpet av pandemien har det ifølge forskerne ved Washington University School of Medicine i St. Louis blitt en vanlig oppfatning at for mye av det mannlige kjønnshormonet testosteron ikke er bra for verken kvinner eller menn, begrunnet med at det flere menn enn kvinner blir alvorlig syke med covid-19.

– Vi fant at det motsatte var tilfellet hos menn. Hvis en mann hadde lavt testosteron da han først kom til sykehuset, var risikoen for å utvikle alvorlig covid-19 – det vil si risikoen for å trenge intensivbehandling eller for å dø – mye høyere enn for menn som hadde mer testosteron i systemet, sier professor i medisin og medforfatter Abhinav Diwan til Medical Express.

Hvis testosteronnivået hos menn falt under sykehusinnleggelse, økte risikoen for å bli sykere.

Rapporten ble publisert i det medisinske tidsskriftet Jama onsdag, og konkluderer med at testosteron kan være en markør for alvorlig og forestående alvorlig covid-19.

Gjelder ikke kvinner

Studien tok for seg 152 pasienter med covid-19, inkludert 143 pasienter innlagt på sykehus, som ble testet dagen de kom til helsehjelp, og deretter på dag 3, 7, 14 og 28.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer