Fant flått 1000 meter over havet

Forskere har funnet flått på over 1.000 meter over havet, inkludert larver. Da regnes arten som etablert, men det er ennå svært lite av den.

Forskere har funnet flått på over 1.000 meter over havet, også på larvestadiet og regner arten som etablert. Men det er ennå svært lite som er funnet. Foto: Erlend Aas / NTB
Forskere har funnet flått på over 1.000 meter over havet, også på larvestadiet og regner arten som etablert. Men det er ennå svært lite som er funnet. Foto: Erlend Aas / NTB Vis mer
Publisert

Tidligere har man ikke funnet etablert flått i Norge over 580 meter over havet og lenger nord enn Helgelandskysten. Det har vært ventet at blant annet klimaendringer og endringer i flora og fauna vil kunne medføre at skogflått og museflått sprer seg nordover og i høyden.

I januar publiserte forskere ved Universitetet i Agder og Universitetet i Sørøst-Norge en studie etter å ha kartlagt forekomsten av larver av de to flåttartene i fjellet i Sør-Norge over tid. Dette må til for å vite om flått faktisk har etablert seg på et sted, og ikke bare har havnet der via et vertsdyr.

– Vi fant flåtten på larvestadiet, noe som med all tydelighet viser at den er etablert, så høyt som 1.000 meter over havet. Når vi finner larver, betyr det at det ganske sikkert er voksen flått som har lagt egg der, og at disse er klekket, sier medforfatter og førsteamanuensis i biologi Lars Korslund til NTB.

Han understreker at selv om de følger utviklingen nøye, er det ikke slik at folk behøver å endre atferd på grunn av dette.

– Denne informasjonen er viktig, men for folkehelsen endrer ikke bildet seg basert på det vi har funnet. Risikoen for å bli bitt av en flått på den høyden er minimal. Den ville jeg ikke brydd meg om hvis jeg gikk på tur der, for å si det sånn, sier Korslund.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer