Fant desperat melding på julekort - stanser produksjonen ved julekortfabrikk i Kina

Den britiske supermarkedkjeden Tesco stanser julekortproduksjonen ved en fabrikk i Kina etter at en melding på ett av kortene skapte mistanke om tvangsarbeid.

(Foto: AFP/NTB scanpix)
(Foto: AFP/NTB scanpix) Vis mer
Publisert

Meldingen ble funnet av ei seks år gammel jente og inneholdt et rop om hjelp fra angivelige fanger som hevdet å bli utsatt for tvangsarbeid, ifølge avisen Sunday Times.

– Vi er utenlandske fanger i Shanghai Qingpu-fengselet i Kina, lyder meldingen på kortet, som på forsiden har et bilde av en kattunge med nisselue.

– Tvangsarbeid mot vår vilje. Hjelp oss å varsle en menneskerettighetsorganisasjon, heter det videre.

– Sjokkert

En talskvinne for Tesco sier at selskapet er sjokkert. Hun opplyser at produksjonen ble stanset umiddelbart, og at kortene ikke lenger vil være til salgs mens selskapet undersøker saken.

– Vi avskyr bruk av fangearbeid og vil aldri tillate det i vår leveransekjede, sier hun.

Ifølge Tesco er kortet produsert hos Zheijiang Yunguang Printing. Så sent om i november i år ble det gjennomført en uavhengig kontroll av fabrikken. Da ble det ifølge selskapet ikke funnet noe bevis for at det foregikk tvangsarbeid.

Navn på tidligere fange

Ifølge Sunday Times inneholder meldingen også en oppfordring om å ta kontakt med en mann kalt Peter Humphrey.

Seksåringens far søkte opp navnet og oppdaget at Peter Humphrey er en tidligere journalist som tilbrakte ni måneder i Qingpu.

Han fikk kontakt med Humphrey, som så kontaktet andre tidligere fanger. De skal ha bekreftet at utenlandske fanger har pakket julekort for Tesco.

Tesco er verdens tredje største supermarkedskjede med virksomhet i blant annet Kina, India og Irland.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer