Færre enn halvparten følger kravet: - Utleier har ansvar

Bare en av tre som leier ut bolig, oppgir at de har målt radon i utleieboligen. Dette er for lavt, sier Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet.

Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Illustrasjonsfoto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

– Alle som leier ut bolig, må måle radon. Utleier har ansvar for at radonnivået i utleieboligen er så lavt som det er praktisk mulig å få til. Bare en radonmåling kan avsløre om en utleiebolig har et radonproblem, sier seksjonssjef Bård Olsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

I 2022 fikk 3500 mennesker i Norge påvist lungekreft, viser tall fra Kreftregisteret. Radon er etter røyking den viktigste årsaken til lungekreft. Det anslås at 300 dør årlig fra eksponering fra radon.

Ifølge reglene skal alle som leier ut boliger helt opp til andre etasje, måle radonnivået.

Tall fra Nasjonalt strålevernbarometer, som DSA utarbeider, viser at 23 prosent av befolkningen sier at de har målt radon i boligen sin. Blant dem som leier ut boligen, er andelen på 35 prosent. Det er fremdeles for lavt, anser DSA.

– Utleier skal kunne fremvise dokumentasjon på at radonnivåene er forsvarlige. Leietakere har rett til å se dette. Dokumentasjonen skal ikke registreres hos myndighetene, men den skal være tilgjengelig både for leietaker og ved et eventuelt tilsyn, sier Olsen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer