Færre dør av ikke-smittsomme sykdommer

Andelen mellom 30 og 69 år som dør tidlig av ikke-smittsomme sykdommer i Norge, har gått ned. Nedgangen fra 2015 til 2021 er på 17 prosent.

Norge har forpliktet seg til FNs og WHOs mål om å redusere for tidlig død av ikke-smittsomme sykdommer med 33 prosent innen 2030. Målet omfatter gruppen 30–69 år. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Norge har forpliktet seg til FNs og WHOs mål om å redusere for tidlig død av ikke-smittsomme sykdommer med 33 prosent innen 2030. Målet omfatter gruppen 30–69 år. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

Reduksjon i dødsfall som følge av kreft og hjerte- og karsykdommer står for den største nedgangen, skriver Folkehelseinstituttet (FHI).

Norge har forpliktet seg til mål et fra FN og WHO om å redusere for tidlig død av ikke-smittsomme sykdommer med 33 prosent innen 2030.

De ikke-smittsomme sykdommene som inngår i dette målet, er hjerte- karsykdom, diabetes, kols og kreft.

FHI-forsker Inger Ariansen sier at de siste målingene fra 2021 viser at Norge er på rett vei.

– Spørsmålet er om denne tendensen gjelder for alle grupper i samfunnet. Derfor må vi følge utviklingen, med særlig fokus på kjønnsforskjeller, sosial ulikhet og ulikhet for grupper med minoritetsbakgrunn, sier Ariansen.

Tobakk, skadelig bruk av alkohol, fysisk inaktivitet og usunt kosthold er felles risikofaktorer for kreft, hjerte- og karsykdom, diabetes og kols.

(©NTB)

Mer om