Fabian Stang tror han kan være ferdig som ordfører

Fabian Stang er innstilt på at tiden som ordfører i Oslo kan være over.


Han tror Miljøpartiet De Grønnes Shoaib Sultan ligger godt an til å ta over jobben.

– De røde og Miljøpartiet De Grønne ser ut til å få flertall. Da vil jeg tro at de fordeler ordføreren seg imellom, sier han til NTB.


– Jeg ville tro det er helt unaturlig at jeg fortsetter som ordfører. Jeg forutsetter at Miljøpartiet De Grønne vil ta ordførerjobben etter forhandlinger med Arbeiderpartiet eller at Ap tar den selv, tilføyer han.


Stang utelukker imidlertid ikke at Høyre kan samarbeide med MDG om fortsatt byrådsmakt. Han er innstilt på forhandlinger, men later ikke til å ha særlig tro på at slike samtaler vil føre fram.


– Når man får et vippeparti som sier at de er blokkuavhengig, så er det naturlig at de snakker sammen. Men min erfaring er at de er på den røde siden. I Oslo har MDG i åtte av ti saker stemt med de røde, sier han.Taus Røsland

Byrådsleder Stian Berger Røsland ville ikke kommentere eventuelle forhandlinger med Miljøpartiet De Grønne da han ankom Høyres valgvake på Ekebergrestauranten.


– Nå skal vi avvente resultatet. Det er ingen kretser som er telt. Foreløpig er det bare forhåndsstemmene som er telt opp, sa Røsland til NTB ved 22-tiden.


– Vårt mandat er å søke mest mulig gjennomslag for det vi har gått til valg på, tilføyde han.


Høyre-nestleder Bent Høie åpner for samarbeid i kommuner over hele landet, der De Grønne havner på vippen.


– Nå må Miljøpartiet De Grønne vise at de ikke er grønne utenpå og røde inni, men faktisk er et blokkuavhengig parti, sier Høie til NTB.


Han understreker at det er opp til Høyre lokalt å avgjøre om et samarbeid med MDG er mulig og ønskelig.Tilbakeslag

Ifølge valgdagsmålingene til TV 2 og VG ligger Høyre an til et resultat på mellom 22 og 23 prosent. Det er betydelig svakere enn kommunevalget i 2011, da partiet oppnådde 28 prosents oppslutning.


– Det er likevel et resultat som ligger over det Høyre tradisjonelt har fått i lokalvalg og det nest beste resultatet på 25 år, sier Høie.


Samlet ligger regjeringspartiene og støttepartiene an til å gå tilbake 7 prosentpoeng ifølge forhåndsstemmene. Dersom lokalvalget hadde vært et stortingsvalg, hadde det ligget an til regjeringsskifte.


– Vi må jobbe fram mot 2017 for å få fram alt det vi oppnår i regjeringen. Samtidig håper vi jo at det skal bli bedre utover kvelden, sier Høie


Statsminister og Høyre-leder Erna Solberg kom bakveien inn til valgvaken på Ekebergrestauranten.


– Dette blir en spennende kveld, sa en ordknapp Høyre-leder til pressen da hun ankom. Det er ventet at Solberg først sent i kveld, kanskje først rundt midnatt, vil tale til de frammøtte på valgvaken.


LES OGSÅ: Her er de første valgeresultatene Finn ditt fylke