EUs utenriksministre i historisk møte i Kyiv

EUs 27 utenriksministre er mandag samlet i Ukrainas hovedstad Kyiv. Aldri tidligere har EU holdt et slikt møte utenfor unionen.

Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo
Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko/File Photo Vis mer
Publisert

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba kaller møtet for historisk og omtaler Ukraina som EUs framtidige yttergrense.

– Dette er en historisk hendelse fordi for første gang noensinne skal EUs utenriksministermøte holdes utenfor unionens nåværende grenser, men innenfor grensene av framtidens EU, sa Kuleba da han mandag møtte EUs utenrikssjef Josep Borrell i Kyiv.

Møtet blir holdt i Ukrainas hovedstad for å vise unionens fulle støtte til landets forsvarskamp, og for å markere at landets framtid er i EU, ifølge Danmarks utenriksminister Lars Løkke Rasmussen.

– Symbolsk verdi

– Det har selvfølgelig sterk symbolsk verdi å møtes her, slik at vi som en samlet union kan sende et utvetydig budskap om at vi støtter ukrainerne fullt ut, skriver han i en kommentar på Instagram.

– Øverst på dagsordenen er hvordan vi kan støtte Ukrainas forsvarskamp og levere på EUs sikkerhetsløfter, men også hvordan vi hjelper ukrainerne med å gjennomføre nødvendige reformer, slik at Ukraina kan bli klar for EU-medlemskap, skriver han videre.

Borrell kunngjorde nyheten på X (tidligere Twitter) en knapp time før møtet ble innledet.

– Jeg innkaller i dag EUs utenriksministre til Kyiv til det første møtet utenfor EU med alle de 27 medlemslandene noensinne. Ukrainas framtid ligger innenfor EU, lød meldingen på X/Twitter.

Dansk kontor i Mykolajiv

Dansk TV 2 skriver at ministrene møttes kl. 8.45. Samme morgen meldte utenriksdepartementet i København at Danmark åpner et nytt ambassadekontor i byen Mykolajiv.

Det skal være i drift allerede denne uken, men skal først åpne offisielt neste år.

– Det kommer til å styrke vårt gjenoppbyggingsarbeid, som etter avtale med president Zelenskyj har et særlig fokus på nettopp denne byen og regionen, skriver Løkke Rasmussen på Instagram.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer