EUs coronasjef: - Jeg ønsker ikke å tegne et dommedagsbilde, men jeg tror vi må være realistiske

Spørsmålet er når en ny bølge kommer og hvor stor den blir, sier Andrea Ammon, leder for Det europeiske smittevernsenteret (ECDC).

Tunge skyer henger over en kirkegård i Duruelo de la Sierra i den spanske provinsen Soria i slutten av april. Soria er et av de minst tett befolkede områdene i Europa, men har registrert en svært høy dødsrate under coronapandemien. Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix
Tunge skyer henger over en kirkegård i Duruelo de la Sierra i den spanske provinsen Soria i slutten av april. Soria er et av de minst tett befolkede områdene i Europa, men har registrert en svært høy dødsrate under coronapandemien. Foto: Felipe Dana / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Spørsmålet er ikke om det vil komme en ny coronabølge, men hvor stor den blir, sier leder for Det europeiske smittevernsenteret (ECDC) Andrea Ammon.

Landene i Europa må forvente å bli rammet av en ny smittebølge. Det er det liten tvil om, sier Ammon til The Guardian.

– For meg er spørsmålet når den kommer og hvor stor den blir, sier hun.

Problemet er at kun mellom 2 og 14 prosent av befolkningen i de ulike landene er immune, påpeker Ammon. Det betyr at de fleste landene er langt unna den ønskede flokkimmuniteten.

– Fortsatt er 85–90 prosent utsatt. Viruset er rundt oss, det sirkulerer mer nå enn i januar og februar. Jeg ønsker ikke å tegne et dommedagsbilde, men jeg tror vi må være realistiske. Dette er ikke tiden til å slappe av, sier ECDC-sjefen.

Mange land har begynt å gjenåpne etter at pandemien nådde toppen tidligere i mai.

Ammon påpeker samtidig at en ny bølge ikke behøver å være uunngåelig eller bli like dødelig som den første dersom folk følger smittevernsreglene og holder avstand. Men hun ser illevarslende tendenser:

– Spesielt nå når smittetallet faller, tror folk at dette er over. Det er det slett ikke, sier hun.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer