Europa åpner gradvis opp igjen

Onsdag legger Erna Solberg fram planen for hvordan Norge skal gjenåpnes. Land som Danmark og England er allerede i gang med å lette på restriksjonene.

Den britiske statsministeren Boris Johnson vil selv gå ut og ta en øl når uteserveringen åpner på pubene i England neste uke. Storbritannia er blant landene som nå er i gang med gjenåpning, men bildet i Europa er svært variert fra land til land. Foto: AP Photo/Scott Heppell/NTB
Den britiske statsministeren Boris Johnson vil selv gå ut og ta en øl når uteserveringen åpner på pubene i England neste uke. Storbritannia er blant landene som nå er i gang med gjenåpning, men bildet i Europa er svært variert fra land til land. Foto: AP Photo/Scott Heppell/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Solberg skal først presentere planen for Stortinget, før hun holder en pressekonferanse.

Hittil har statsministeren og norske helsemyndigheter vært nøye med å understreke at det vil ta tid å åpne samfunnet igjen. Først i slutten av mai kan første trinn i gjenåpningen være i gang, ifølge helsedirektør Bjørn Guldvog.

Forsiktig gjenåpning i Danmark

Det er en svært ulik situasjon som utspiller seg i landene i Europa.

Mens Danmark startet en delvis gjenåpning denne uken, har Sverige forlenget coronanedstengningen til begynnelsen av mai.

Sverige har hatt flere smittede og flere dødsfall per 100.000 innbyggere enn nabolandene de siste to ukene, mens Norge, Danmark og Finland ligger nærmere hverandre i utvikling.

Den svenske regjeringen har gitt opp at alle voksne skal være vaksinert med første dose i første halvår og har skjøvet målsettingen til midten av august.

I Danmark begynte den gradvise gjenåpningen tirsdag. Nå kan skjønnhets- og frisørsalonger, solarium, tatoveringsstudioer og kjøreskoler igjen holde åpent. Elever fra femte til åttende klasse i grunnskolen og i første og andre klasse på videregående får komme tilbake på skolen halve tiden. Også universiteter og høyskoler åpner delvis.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer