EU vil gripe inn i strømmarkedet

EU-kommisjonen planlegger en nødreform av strømmarkedet for å dempe den voldsomme prisstigningen, opplyser EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen deltok mandag på et strategisk forum i Bled i Slovenia. Der varslet hun inngripen i strømmarkedet. Foto: Darko Bandic / AP / NTB
Ursula von der Leyen deltok mandag på et strategisk forum i Bled i Slovenia. Der varslet hun inngripen i strømmarkedet. Foto: Darko Bandic / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Sol på Facebook!

– Den voldsomme stigningen i strømprisene viser nå begrensningene i hvordan strømmarkedet er designet, sier von der Leyen mandag under et strategisk forum i den slovenske byen Bled. En rekke poenger fra talen er også lagt ut i en serie twittermeldinger på von der Leyens konto.

– Det ble utviklet for andre omstendigheter. Det er derfor vi nå jobber med en kriseintervensjon og en strukturell reform av strømmarkedet, sier EU-kommisjonens leder.

Langsiktighet

Von der Leyen snakket også mer langsiktige løsninger på energikrisen.

– Å avslutte vår avhengighet av fossilt drivstoff fra Russland er første skritt. Vårt økte behov for andre råmaterialer må ikke skape ny avhengighet. Vi må diversifisere forsyningen og knytte bånd til pålitelige partnere, fortsatte hun.

Her refererer blant annet EU-kommisjonens leder til avhengighet av Kina for å skaffe råmaterialer som litium.

– Av de 30 mest kritiske råmaterialene i dag importerer vi i hovedsak 10 av dem fra Kina. Vi må unngå å havne i samme situasjon som med olje og gass, sier von der Leyen.

Scholz enig om rask handling

Tysklands statsminister Olaf Scholz oppfordret mandag EU-kommisjonen til å handle raskt. Han kommenterte saken på en pressekonferanse etter et møte med Tsjekkias statsminister Petr Fiala. Tsjekkia har for tiden det rullerende formannskapet i EU.

– Vi er helt enige om at rask handling er nødvendig, sa Scholz, med henvisning til energimarkedet.

– Mitt inntrykk er, jeg tror vårt felles inntrykk er, at dette nå vil lykkes raskere i Europa enn hvis rammebetingelsene hadde vært annerledes, fortsatte han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer