EU vil forhandle med Norge om gassprisene

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen vil vurdere et pristak på importert gass og ønsker forhandlinger om priskutt med land som selger naturgass.

En plattform på Sleipnerfeltet i Nordsjøen, der det produseres store mengder naturgass. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
En plattform på Sleipnerfeltet i Nordsjøen, der det produseres store mengder naturgass. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ursula Von der Leyen sa onsdag at en makspris på gass som brukes til å produsere strøm, kan være et første skritt.

– Men jeg tror vi også må se på gassprisene utenfor strømmarkedet, la hun til.

Von der Leyen tok også til orde for at EU i fellesskap kan importere gass. Videre ønsker hun forhandlinger om priskutt med land som produserer naturgass.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen i EU-parlamentet i Strasbourg onsdag. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB
EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen i EU-parlamentet i Strasbourg onsdag. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB Vis mer

Norge er blitt den største leverandøren av gass til EU etter invasjonen av Ukraina og Russlands kutt i gassleveransene til land i EU. Petroleumsinntektene til den norske staten har økt kraftig etter at gassprisene har gått i været.

Forslag om å sette et pristak på gassen er gjentatte ganger blitt avvist av den norske regjeringen.

– Pristak hjelper ikke når hovedutfordringen er energiknapphet, sa olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til NTB i forrige uke.

Han sa at Norge veldig tydelig har kommunisert at et pristak vil virke mot sin hensikt.

Mange av EU-landene som kjøper den norske gassen, ser annerledes på det. 15 EU-land tok til orde for et pristak i et brev sendt til EUs energikommissær Kadri Simson i forrige uke.

Mer om