EU vil forhandle med Norge om gassprisene

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen vil vurdere et pristak på importert gass og ønsker forhandlinger om priskutt med land som selger naturgass.

En plattform på Sleipnerfeltet i Nordsjøen, der det produseres store mengder naturgass. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
En plattform på Sleipnerfeltet i Nordsjøen, der det produseres store mengder naturgass. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ursula Von der Leyen sa onsdag at en makspris på gass som brukes til å produsere strøm, kan være et første skritt.

– Men jeg tror vi også må se på gassprisene utenfor strømmarkedet, la hun til.

Von der Leyen tok også til orde for at EU i fellesskap kan importere gass. Videre ønsker hun forhandlinger om priskutt med land som produserer naturgass.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen i EU-parlamentet i Strasbourg onsdag. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB
EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen i EU-parlamentet i Strasbourg onsdag. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB Vis mer

Norge er blitt den største leverandøren av gass til EU etter invasjonen av Ukraina og Russlands kutt i gassleveransene til land i EU. Petroleumsinntektene til den norske staten har økt kraftig etter at gassprisene har gått i været.

Forslag om å sette et pristak på gassen er gjentatte ganger blitt avvist av den norske regjeringen.

– Pristak hjelper ikke når hovedutfordringen er energiknapphet, sa olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) til NTB i forrige uke.

Han sa at Norge veldig tydelig har kommunisert at et pristak vil virke mot sin hensikt.

Mange av EU-landene som kjøper den norske gassen, ser annerledes på det. 15 EU-land tok til orde for et pristak i et brev sendt til EUs energikommissær Kadri Simson i forrige uke.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer