EU tar rettslige skritt mot Storbritannia

EU-kommisjonen tar rettslige skritt mot Storbritannia som følge av de britiske planene om å bryte deler av brexitavtalen.

Lederen for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, tar av seg sin koronamaske for å redegjøre om at kommisjonen tar rettslige skritt mot Storbritannia for lovforslaget som ble vedtatt i Underhuset denne uken. Foto: AP / NTB
Lederen for EU-kommisjonen, Ursula von der Leyen, tar av seg sin koronamaske for å redegjøre om at kommisjonen tar rettslige skritt mot Storbritannia for lovforslaget som ble vedtatt i Underhuset denne uken. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Britiske myndigheter er informert om saken i et brev sendt torsdag morgen, ifølge EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen.

Kommisjonens skritt gjenspeiler det sure forholdet som eksisterer mellom unionen og Storbritannia, bare måneder før britene forlater EU for godt. Forhandlingene om handelsavtale har øyensynlig kjørt seg fast, og tiden er i ferd med å løpe fra en atskillelse bygget på en omforent avtale.

EU hadde gitt den britiske regjeringen frist til månedsskiftet med å trekke lovforslaget. Det skjedde altså ikke. I stedet ble det vedtatt i Underhuset tirsdag.

Ikke ensidig

Den nye loven åpner for at den britiske regjeringen på egen hånd kan avgjøre enkelte spørsmål knytte til handel mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia, selv om det skulle bryte med brexitavtalen.

EU sier den kommende loven, som er sendt videre til Overhuset, bryter både med avtalens ånd og bokstav. Dermed bryter den også Storbritannias folkrettslige forpliktelser. Den britiske ministeren for Nord-Irland har innrømmet at den bryter folkretten «på svært spesifikt og begrenset vis».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer