EU strammer inn vaksineeksporten

EU-kommisjonen vil begrense eksport av vaksiner produsert i EU og dermed sikre seg flere doser til eget bruk.

EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen. Foto: Johanna Geron, Pool Photo via AP / NTB
EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen. Foto: Johanna Geron, Pool Photo via AP / NTB Vis mer
Publisert

Endringen ble kunngjort etter et møte i EU-kommisjonen onsdag.

Årsaken er det EU oppfatter som en urettferdig fordeling av vaksinedoser mellom unionen og Storbritannia. EU mener at mens de selv har tillatt eksport av ti millioner doser til Storbritannia, har de ikke mottatt noe i retur.

– Vi må sørge for betimelige og nødvendige vaksineleveranser til EU-borgere, sa EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen onsdag.

– Hver dag teller, føyet hun til.

EU kritisert for laber vaksineframdrift

Mens EU og flere EU-land har blitt kritisert for lite framgang i vaksineringen, har vaksineringen i Storbritannia gått taktfast framover.

– Derfor innfører vi i dag to endringer i den eksisterende mekanismen, sier EU-kommisjonens visepresident Valdis Dombrovskis.

Tidligere har New York Times skrevet at kommisjonen forberedte en beredskapslov som muliggjorde en seks ukers stans i eksport av vaksiner som er produsert i unionen.

AstraZeneca, som EU har vært i konflikt med over vaksineleveranser, er ventet å bli rammet hardt av det nye regelverket. Selskapet har levert langt færre vaksiner til EU enn ventet, noe som skyldes produksjonsproblemer og eksportrestriksjoner fra andre land. Vaksineprodusentene Pfizer og Moderna kan også bli rammet av EUs nye beredskapsregler.

«Vaksinenasjonalisme»

Von der Leyen understreker at EU de siste seks ukene har tillatt eksport av rundt 41 millioner vaksinedoser til 33 land og dermed er ledende når det kommer til internasjonalt vaksinefordelingssamarbeid.

Det var på forhånd ventet at EU ville stramme inn på vaksineeksporten, noe Storbritannias statsminister Boris Johnson har vært sterkt kritisk til. Han har blant annet anklaget EU for «vaksinenasjonalisme».

– Vi sloss mot samme pandemi over hele det europeiske kontinentet, sa Johnson på en pressekonferanse tirsdag kveld.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer