EU søker Kina-forsikring om ikke å hjelpe Russland med å omgå sanksjoner

Under deres årlige toppmøte fredag, vil Den europeiske union (EU) forsikre seg om at Kina ikke hjelper Russland med å omgå økonomiske sanksjoner.

Fredag møtes EU og Kina for sitt årlige toppmøte. Da vil EU søke forsikringer fra Kina om at de ikke hjelper Russland med å omgå økonomiske sanksjoner iverksatt i forbindelse med krigen i Ukraina. Arkivfoto: Li Xueren/Xinhua / AP / NTB
Fredag møtes EU og Kina for sitt årlige toppmøte. Da vil EU søke forsikringer fra Kina om at de ikke hjelper Russland med å omgå økonomiske sanksjoner iverksatt i forbindelse med krigen i Ukraina. Arkivfoto: Li Xueren/Xinhua / AP / NTB Vis mer
Publisert

– Vi leter etter forsikringer om at Kina ikke har noen intensjon om å gi en økonomisk redning eller annen støtte til Russland under denne krigen, sa en EU-tjenestemann til AP torsdag.

EU vil se om kineserne er villige til å samarbeide om å få slutt på krigen i Ukraina.

Bakteppet er at EU har muligheter for å straffe kinesiske selskap som bidrar til å svekke økonomiske sanksjoner mot Russland. EU peker også på at 13,7 prosent av all Kinas handel skjer med EU-land og 12 prosent med USA. Til sammenligning er den totale handelen mellom Russland og Kina på 2,4 prosent.

Det årlige toppmøte mellom EU og Kina finner sted fredag og holdes virtuelt.

EU-president Charles Michel, EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen og EUs utenrikssjef Josep Borrell skal først møte med Kinas statsminister Li Keqiang, og senere president Xi Jinping.

Andre temaer som står på agendaen er Kinas reiseforbud for medlemmer av EU-parlamentet, Kinas boikott av EU-medlemslandet Litauen på grunn av forholdet til Taiwan, fremtiden til en stoppet investeringsavtale og sivile og politiske rettigheter under Kinas autoritære kommunistregime.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer