Brexit-krisen

EU-skeptikere krever endringer for å godkjenne Mays brexitavtale

EU-skeptikere i det britiske Parlamentet sier klart at de ikke støtter Mays nyeste forsøk på å få brexitavtalen godkjent av Underhuset.

Storbritannias statsminister Theresa May har så langt ikke fått gjennomslag i Underhuset for skilsmisseavtalen med EU. Foto: Liam McBurney / PA / AP / NTB scanpix
Storbritannias statsminister Theresa May har så langt ikke fått gjennomslag i Underhuset for skilsmisseavtalen med EU. Foto: Liam McBurney / PA / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Britiske myndigheter arbeider med å legge fram statsminister Mays brexitavtale for Underhuset for en avstemming i begynnelsen av juni. Mays skilsmisseavtale med EU har blitt nedstemt i Underhuset tre ganger.

– Hvis statsministeren tar avtalen med til Underhuset for en avstemming, blir spørsmålet hva som har endret seg, sier Nigel Dodds i det nordirske unionistpartiet DUP.

– Med mindre hun kan vise til noe nytt om «backstop»-problemet, er det høyst sannsynlig at avtalen hennes nok en gang blir nedstemte, fortsetter Dodds.

Irskegrensa

Backstop er en garanti for at det ikke innføres kontroller på grensa mellom Irland og Nord-Irland. Den er kun ment å tre i kraft som en siste utvei hvis ingen alternativ løsning kommer på plass i tide.

Backstop er derimot dypt kontroversiell på britisk side. Garantien er kun ment som en midlertidig løsning og har ingen klar utløpsdato. Hvis den først trer i kraft, kan den ikke avvikles før EU og Storbritannia er enige om det, noe som skaper britisk frykt for at landet skal være bundet av EU-regler på ubestemt tid.

Samtaler med Corbyn

Også Owen Paterson, som er blant 80 Europa-skeptikere i Det konservative partiet, gir uttrykk for at han vil stemme ned avtalen på nytt dersom May ikke fremmer noe nytt.

Tirsdag kveld var May i samtaler med opposisjonsleder Jeremy Corbyn for å løse brexit-krisen etter et sju timer langt krisemøte i regjeringen dagen før.

Storbritannia skulle etter planen ha forlatt EU 29. mars, men skilsmissen er utsatt til 31. oktober.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer