Storbritannias statsminister Theresa May har så langt ikke fått gjennomslag i Underhuset for skilsmisseavtalen med EU. Foto: Liam McBurney / PA / AP / NTB scanpix
Storbritannias statsminister Theresa May har så langt ikke fått gjennomslag i Underhuset for skilsmisseavtalen med EU. Foto: Liam McBurney / PA / AP / NTB scanpix Vis mer

Brexit-krisen

EU-skeptikere krever endringer for å godkjenne Mays brexitavtale

EU-skeptikere i det britiske Parlamentet sier klart at de ikke støtter Mays nyeste forsøk på å få brexitavtalen godkjent av Underhuset.

Publisert

Britiske myndigheter arbeider med å legge fram statsminister Mays brexitavtale for Underhuset for en avstemming i begynnelsen av juni. Mays skilsmisseavtale med EU har blitt nedstemt i Underhuset tre ganger.

– Hvis statsministeren tar avtalen med til Underhuset for en avstemming, blir spørsmålet hva som har endret seg, sier Nigel Dodds i det nordirske unionistpartiet DUP.

– Med mindre hun kan vise til noe nytt om «backstop»-problemet, er det høyst sannsynlig at avtalen hennes nok en gang blir nedstemte, fortsetter Dodds.

Irskegrensa

Backstop er en garanti for at det ikke innføres kontroller på grensa mellom Irland og Nord-Irland. Den er kun ment å tre i kraft som en siste utvei hvis ingen alternativ løsning kommer på plass i tide.

Backstop er derimot dypt kontroversiell på britisk side. Garantien er kun ment som en midlertidig løsning og har ingen klar utløpsdato. Hvis den først trer i kraft, kan den ikke avvikles før EU og Storbritannia er enige om det, noe som skaper britisk frykt for at landet skal være bundet av EU-regler på ubestemt tid.

Samtaler med Corbyn

Også Owen Paterson, som er blant 80 Europa-skeptikere i Det konservative partiet, gir uttrykk for at han vil stemme ned avtalen på nytt dersom May ikke fremmer noe nytt.

Tirsdag kveld var May i samtaler med opposisjonsleder Jeremy Corbyn for å løse brexit-krisen etter et sju timer langt krisemøte i regjeringen dagen før.

Storbritannia skulle etter planen ha forlatt EU 29. mars, men skilsmissen er utsatt til 31. oktober.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.