EU skal gi bort minst 100 millioner vaksinedoser

EU vil gi bort minst 100 millioner vaksinedoser til fattigere land, sier EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen på det globale helsetoppmøtet i Roma.

Ursula von der Leyen sier EU vil gi vaksinedoser til fattigere land for å øke tilgangen til vaksiner globalt. Arkivfoto: Jean-François Badias / AP / NTB
Ursula von der Leyen sier EU vil gi vaksinedoser til fattigere land for å øke tilgangen til vaksiner globalt. Arkivfoto: Jean-François Badias / AP / NTB Vis mer
Publisert

– Målet er å gi bort disse dosene til mellom- og lavinntektsland innen 2021 er omme, sa von der Leyen da hun åpnet toppmøtet.

Konferansen blir arrangert av EU-kommisjonen og Italia, som for tiden har formannskapet i G20.

Årlig globalt forum

– Målet er å lære av covid-krisen og være bedre rustet for den neste pandemien. Sammen er vi sterke, skriver von der Leyen på Twitter om det digitale toppmøtet.

Hun kunngjorde også et årlig, globalt folkehelseforum for å samle helsepartnere.

– Slik at deres stemmer og ekspertise kan vise vei og inspirere oss, sier von der Leyen og henvender seg til eksperter, filantroper og organisasjoner i sivilsamfunnet.

– Deres bidrag har vært verdifullt før dette toppmøtet, sier EU-toppen. Hun takket også helsepersonell og andre som har stått i frontlinjen under pandemien.

– Dette er også deres toppmøte.

Solberg deltar

Rundt 20 stats- og regjeringssjefer – inkludert Norges statsminister Erna Solberg (H) – deltar på møtet. Det gjør også tolv internasjonale organisasjoner som Verdens helseorganisasjon (WHO), Den afrikanske union, Verdensbanken og Verdens handelsorganisasjon (WTO).

Arrangørene sier de mange ulike landene som deltar – fra Brasil og India til USA, Tyrkia, Kina, Russland og Singapore – er et bevis for at verden kan gå sammen for å håndtere covid-19.

Pandemien har så langt kostet over 3,4 millioner mennesker livet siden viruset dukket opp mot slutten av 2019.

Men det reelle tallet antas å være mye høyere.

– Det totale antallet dødsfall er minst to til tre ganger høyere enn det som rapporteres offisielt, sa Samira Asma i WHO fredag.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer