Situasjonen på grensen mellom Tyrkia og Hellas er uholdbar, sier EUs utenriksministre og kritiserer igjen Tyrkia for å bruke migranter og flyktninger som pressmiddel overfor EU. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB scanpix
Situasjonen på grensen mellom Tyrkia og Hellas er uholdbar, sier EUs utenriksministre og kritiserer igjen Tyrkia for å bruke migranter og flyktninger som pressmiddel overfor EU. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB scanpix Vis mer

EU sier situasjonen på grensen mot Tyrkia er uakseptabel

EUs utenriksministre gjentar den kraftige kritikken mot Tyrkias bruk av migranter for å legge press på EU og sier situasjonen ved grensen er uakseptabel.

Publisert

Samtidig med kritikken sier ministrene at det hviler en stor byrde på Tyrkia, som har tatt imot og gjør sitt beste for å huse rundt 4 millioner flyktninger og migranter. FN har registrert 3,6 millioner syriske flyktninger i Tyrkia.

– EU gjentar sin alvorlige bekymring over situasjonen ved grensen mellom Hellas og Tyrkia, sier unionens utenrikssjef Josep Borrell etter et ekstraordinært utenriksministermøte i kroatiske Zagreb fredag. EU vil likevel ikke åpne opp for dem som kommer til grensen.

– Ulovlig grensekryssing vil ikke bli tolerert, og i den sammenheng vil vi ta alle nødvendige skritt i tråd med EUs lover og folkeretten, heter det i en uttalelse fra møtet.

Ministrene gjentar også sin solidaritet med Hellas og med andre medlemsland som kan bli berørt, som Bulgaria og Kypros.

Hovedtemaet for møtet var den tilspissede konflikten i Syria, særlig rundt byen Idlib. Regjeringsstyrker med støtte fra Russland har drevet en offensiv i området, men en våpenhvile trådte i kraft natt til fredag.

– Vi vil på det sterkeste be alle parter opprettholde en varig våpenhvile for å sikre beskyttelse av sivile og tilgang for humanitær bistand, står det i uttalelsen fra ministrene.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.