EU sier situasjonen på grensen mot Tyrkia er uakseptabel

EUs utenriksministre gjentar den kraftige kritikken mot Tyrkias bruk av migranter for å legge press på EU og sier situasjonen ved grensen er uakseptabel.

Situasjonen på grensen mellom Tyrkia og Hellas er uholdbar, sier EUs utenriksministre og kritiserer igjen Tyrkia for å bruke migranter og flyktninger som pressmiddel overfor EU. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB scanpix
Situasjonen på grensen mellom Tyrkia og Hellas er uholdbar, sier EUs utenriksministre og kritiserer igjen Tyrkia for å bruke migranter og flyktninger som pressmiddel overfor EU. Foto: Emrah Gurel / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Samtidig med kritikken sier ministrene at det hviler en stor byrde på Tyrkia, som har tatt imot og gjør sitt beste for å huse rundt 4 millioner flyktninger og migranter. FN har registrert 3,6 millioner syriske flyktninger i Tyrkia.

– EU gjentar sin alvorlige bekymring over situasjonen ved grensen mellom Hellas og Tyrkia, sier unionens utenrikssjef Josep Borrell etter et ekstraordinært utenriksministermøte i kroatiske Zagreb fredag. EU vil likevel ikke åpne opp for dem som kommer til grensen.

– Ulovlig grensekryssing vil ikke bli tolerert, og i den sammenheng vil vi ta alle nødvendige skritt i tråd med EUs lover og folkeretten, heter det i en uttalelse fra møtet.

Ministrene gjentar også sin solidaritet med Hellas og med andre medlemsland som kan bli berørt, som Bulgaria og Kypros.

Hovedtemaet for møtet var den tilspissede konflikten i Syria, særlig rundt byen Idlib. Regjeringsstyrker med støtte fra Russland har drevet en offensiv i området, men en våpenhvile trådte i kraft natt til fredag.

– Vi vil på det sterkeste be alle parter opprettholde en varig våpenhvile for å sikre beskyttelse av sivile og tilgang for humanitær bistand, står det i uttalelsen fra ministrene.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer