EU: Risiko for handelskrig etter britisk lovforslag

Det er risiko for handelskrig mellom Storbritannia og EU etter at den britiske regjeringen har lagt fram et lovforslag som overstyrer Nord-Irland-protokollen.

Storbritannias utenriksminister Liz Truss. Foto: Bernd von Jutrczenka / AP / NTB
Storbritannias utenriksminister Liz Truss. Foto: Bernd von Jutrczenka / AP / NTB Vis mer
Publisert

Utenriksminister Liz Truss kaller lovforslaget for en fornuftig og praktisk løsning på problemene som Nord-Irland står overfor. Hun sier også at det ikke bryter internasjonale lover, mens EU mener at forslaget er et klart brudd på den avtalen som allerede er inngått.

– Det er med stor bekymring at vi registrerer dagens beslutning fra den britiske regjeringen, sier EU-kommissær Maros Sefcovic. Han understreker at EU ikke vil reforhandle brexitavtalen og at Brussel nå vurderer å ta rettslige skritt mot Storbritannia for å hindre at Nord-Irland-protokollen vrakes.

Nord-Irland protokollen ble framforhandlet av EU og Storbritannia som en del av brexitavtalen og skulle hindre en hard grense mellom Nord-Irland, som er en britisk provins, og EU-landet Irland. Nå vil regjeringen i London på egen hånd sette denne til side.

Ordningene har spesielt opprørt unionister i Nord-Irland, som mener at avtalen svekker forbindelsene mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia.

Parlamentet avgjør

Endringene, som har fått navnet Northern Ireland Protocol Bill , skal debatteres og stemmes over i Parlamentet. Der har Det konservative partiet flertall, noe som betyr at forslaget trolig vil få flertall.

Forslaget legger opp til at Storbritannia oppretter en «grønn kanal» slik at en del varer kan sendes til Nord-Irland uten at de blir tolldeklarert overfor EU. Dokumentene skal i stedet kun fylles ut kun dersom varene er ment for EU-markedet. Dette er stikk i strid med avtalen som Johnson inngikk med EU for mindre enn to år siden.

Den britiske regjeringen har uttalt at den fortsatt ønsker å reforhandle Nord-Irland-protokollen. Men hvis det ikke er mulig, vil den med egne lovvedtak endre noen av reguleringene som gjelder for handel mellom Nord-Irland og Storbritannia.

Setter brexitavtalen i spill

Dersom forslaget blir vedtatt av Parlamentet, kan det i verste fall føre til at hele brexitavtalen settes til side og at Storbritannia rammes av sanksjoner og toll fra EUs side. En handelskrig med EU er svært lite ønskelig for britene, som opplever høy inflasjon og en økonomi som krymper.

Irlands utenriksminister Simon Coveney snakket med sin britiske kollega Liz Truss mandag og sa det varslede lovforslaget markerer et klart bunnpunkt i britenes holdning til brexit.

Truss har også snakket med EU-kommissær Sefcovic, som sier han advarte den britiske ministeren om at et sololøp vil være «skadelig for den gjensidige tilliten og en oppskrift på usikkerhet».

Statsminister Boris Johnson sier på sin side a det kontroversielle forslaget er den rette veien å gå og at det er nødvendig å ivareta «balansen og symmetrien» i fredsavtalen fra 1998.

Handelsgrense i Irskesjøen

Etter brexit har den konservative regjeringen i Storbritannia valgt å stå utenfor både EUs indre marked og tollunionen.

Den omstridte protokollen innebærer at varer som sendes fra Storbritannia til Nord-Irland, må kontrolleres for å hindre at de tar bakveien over irskegrensen og inn i EUs indre marked. Dermed er det i praksis en grensekontroll på varer som flyttes mellom to britiske områder.

Opposisjonspartiet Labour sier regjeringen ikke kan påstå at de håndterer den pågående brexitkrangelen i tråd med loven.

– Regjeringen ser ut til å bygge opp en historikk med lovbrudd, sier Labours finanspolitiske talsperson Rachel Reeves med henvisning til at Johnson er en av flere som er bøtelagt etter å ha holdt ulovlige fester mens landet var koronastengt.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer