EU-presidenten med stikk mot Norge

EU-president Charles Michel mener det er uforståelig at europeere skal bli fattigere på grunn av gassimporten. Han vil ha fortgang i forhandlingene med Norge.

EU-president Charles Michel. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB
EU-president Charles Michel. Foto: Geert Vanden Wijngaert / AP / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Facebook!

– Det gir ingen mening at den eksepsjonelle profitten som følger av krigen i Ukraina, skal gjøre europeere fattigere, økonomien vår svakere og industrien vår mindre konkurransedyktig – kun for å opprettholde gassimporten, sa Michel i en tale til EU-parlamentet onsdag ettermiddag.

I talen viet han mye tid til energikrisen Europa opplever etter at Russland invaderte Ukraina og kuttet gassforsyningene til kontinentet. Norge er nå den største leverandøren av gass til Europa.

Michel ba samtidig om fortgang i forhandlingene med EUs «pålitelige partnere», som Norge.

– Det er viktig at vi forhandler effektivt og raskt med våre pålitelige partnere. De er også våre nære allierte, som Norge og USA. EUs velstand og økonomiske sikkerhet er også nøkkelen til deres velstand og økonomiske sikkerhet, sa EU-presidenten.

Norge kan tjene nesten 5.000 milliarder på olje og gass fram til utgangen av 2024 med dagens gasspriser, viser anslag fra Nordea Markets.

En rekke EU-land har bedt om et pristak på gass for å få ned de skyhøye prisene. Det har regjeringen flere ganger avvist.

(©NTB)

Mer om