EU med ny Pfizer-avtale: Sikrer nær to milliarder vaksinedoser

En ny avtale sikrer EU ytterligere 1,8 milliarder doser av vaksinen fra Pfizer/Biontech de kommende årene.

Vaksinen fra Pfizer/Biontech er en sentral del av EU-landenes og Norges vaksineprogram. Foto: Jessica Hill / AP / NTB
Vaksinen fra Pfizer/Biontech er en sentral del av EU-landenes og Norges vaksineprogram. Foto: Jessica Hill / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Glad for å kunngjøre at EU-kommisjonen nettopp har godkjent en kontrakt med en garanti på 900 millioner doser, skriver EU-president Ursula von der Leyen på Twitter.

Kontrakten inkluderer dessuten også en opsjon på ytterligere 900 millioner doser av vaksinen, som har vært en essensiell del av EU-landenes vaksineprogram, også her i Norge.

Avtalen gjelder over en periode fram til 2023.

EU-president Ursula von der Leyen kunngjorde lørdag nyheten om at EU har sikret ytterligere 1,8 milliarder doser av Pfizer/Biontech-vaksinen. Foto: Violeta Santos Moura / AP / NTB
EU-president Ursula von der Leyen kunngjorde lørdag nyheten om at EU har sikret ytterligere 1,8 milliarder doser av Pfizer/Biontech-vaksinen. Foto: Violeta Santos Moura / AP / NTB Vis mer

Pfizer/Biontech står sterkt

Von der Leyen skriver også at ytterligere kontrakter og vaksineteknologi er på vei, uten å utdype dette nærmere.

EU kunngjorde for en drøy måned siden at kontraktsforhandlinger var satt i gang, og von der Leyen uttalte da at EU var nødt til å satse på vaksineteknologi som har vist at de duger.

Totalt er det godkjent fire koronavaksiner i EU og Norge. Dette er nevnte Pfizer/Biontech, samt Moderna, AstraZeneca og Janssen-vaksinen fra Johnson & Johnson.

De to sistnevnte har imidlertid vært gjenstand for pauser og stans knyttet til alvorlige bivirkninger. Dette har ikke vært tilfelle for de to førstnevnte.

– Optimistiske

Det er ennå uklart hvor mange av disse nye dosene som vil komme Norge til gode. Avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet (FHI) sier til NTB at det er for tidlig å si hvilken betydning den nye avtalen får for vaksineringen her til lands.

– Norge kommer uavhengig av dette til å få gode forsyninger med vaksine nå fram mot sommeren, og vi er optimistiske med tanke på vaksinasjon av den voksne del av befolkningen basert på dagens planer for levering av vaksiner, sier hun til NTB.

Hun sier at status nå er at alle nordmenn over 18 år sannsynligvis vil bli tilbudt første vaksinedose før juli måned er omme.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer