- EU må forberede seg på null russisk gass

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen ber EU-landene finne alternativer til det som ser ut til å bli en full stans i gassforsyningen fra Russland.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen advarer EU-landene mot det som kan bli et fullstendig kutt av russisk gass innen kort tid. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB.
EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen advarer EU-landene mot det som kan bli et fullstendig kutt av russisk gass innen kort tid. Foto: Jean-François Badias / AP / NTB. Vis mer
Publisert

EU har innført en rekke sanksjoner mot Russland i kjølvannet av krigen i Ukraina og jobber mot å bli mindre avhengig av russisk gass.

Det vil ta tid, men von der Leyen ber nå de 27 EU-landene være forberedt på «sjokkgrep» fra Russland.

– Vi må nå forberede oss for ytterligere kutt i gassforsyningen, og til og med en full stans i den russiske gassforsyningen, sa hun til EU-parlamentet onsdag.

Von der Leyen sa at et dusin medlemsland allerede har blitt rammet av redusert eller stanset gassforsyning.

– Det er åpenbart at Putin fortsetter å bruke energi som et våpen. Dette er grunnen til at EU-kommisjonen jobber med en europeisk beredskapsplan, sa hun.

For å redusere bruken av russisk energi har EU vendt seg til flere leverandører.

– Det har allerede utgjort en stor forskjell. Eksporten av flytende naturgass fra USA til Europa har nesten tredoblet seg. Siden mars har global eksport av flytende naturgass til Europa økt med 75 prosent sammenlignet med 2021, sa von der Leyen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer