Coronaviruset

EU-landene stenger grensene i 30 dager

EUs stats- og regjeringssjefer er enige om å innføre 30 dagers innreiseforbud til unionen. Norge er blant få land som får unntak fra forbudet.

EUs medlemsland er enige om å innføre 30 dagers innreiseforbud., opplyser Tysklands statsminister Angela Merkel. Foto: AP / NTB scanpix
EUs medlemsland er enige om å innføre 30 dagers innreiseforbud., opplyser Tysklands statsminister Angela Merkel. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

EU-lederne vedtok innreiseforbudet på et hastemøte via videolink på tirsdag, ifølge Tysklands statsminister Angela Merkel.

Ifølge Merkel vil bare statsborgere fra EFTA-land og Storbritannia få unntak fra innreiseforbudet. Det inkluderer Norge.

Merkel opplyser at EU-landene samtidig skal koordinere innsatsen for å få hentet hjem EU-borgere som er strandet i utlandet.

– Beskytte oss selv

Frankrikes president Emmanuel Macron hevdet alt mandag at EU hadde besluttet å stenge grensene i Schengen-området.

– For å beskytte oss selv og stoppe spredning av viruset, men også for å bevare helsevesenet vårt, har vi tatt en felles beslutning mellom europeiske ledere. Fra klokka 12 i morgen blir grensene ved inngangen til EU og Schengen-området stengt. Alle reiser til europeiske land og EU vil bli stoppet, sa Macron.

Schengen-området består av EU-landene, Norge, Island, Sveits og Liechtenstein. EU-landene Irland, Romania, Kroatia, Bulgaria og Kypros er likevel ikke omfattet.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen tok til orde for stengte grenser tidligere mandag, men det var ventet at beslutningen først ville bli tatt under EUs hastemøte tirsdag.

Åpen for varetransport

Flere europeiske land, blant dem Tyskland og Frankrike, har alt innført streng grensekontroll, men understreker at det fortsatt er åpent for varetransport og pendlere.

Ursula von der Leyen har understreket viktigheten av å sikre forsyninger av viktige varer som medisiner, men også av mat og deler som fabrikker er avhengige av.

(©NTB)

Fakta om koronatiltak i europeiske land

* Norge: Torsdag 12. mars ble de strengeste tiltakene i fredstid i Norge iverksatt for å bremse epidemien. Alle barnehager, skoler, kirker og andre institusjoner må holde stengt i to uker. Myndighetene ber folk holde seg hjemme ved mistanke om sykdom. Passasjertrafikk med fly stoppet. Utstrakt grensekontroll. Utlendinger uten oppholdstillatelse bortvises.

* Sverige : Har ikke tatt like drastiske grep som de fleste andre land. Men nå anbefaler også svenske myndigheter at videregående skoler og universiteter holder stengt. Barne- og ungdomsskoler er fortsatt åpne.

* Danmark : Grensekontroll. Innbyggere, arbeidspendlere og statsborgere kan komme inn. Barnehager, skoler og universiteter er stengt. Store arrangementer forbudt.

* Finland : Har erklært nasjonal krisetilstand. Skoler og universiteter stengt. Offentlige samlinger begrenset til færre enn 10 personer. Nekter folk uten oppholdstillatelse innreise.

* Frankrike : I 15 dager kan franskmenn kun forlate hjemmet sitt for å kjøpe dagligvarer, medisiner eller dra på jobb. Må ha med skriftlig erklæring på at de kan forlate hjemmet om de observeres ute. Alle skoler, restauranter og butikker er stengt.

* Italia : Italia var det første landet til å innføre strenge tiltak mot smitte og var det første til å stenge skoler, universiteter og andre offentlige institusjoner. Bryllup, begravelser og sportsarrangementer avlyses.

* Tyskland : Har nærmest lukket grensene til fem naboland blant annet Danmark. Advarer mot utenlandsreiser. Alle butikker er stengt, og alle sportsarrangementer er avlyst. Restauranter er stengt mellom klokken 18 og 6. Nesten alle delstater har stengt skoler.

* Storbritannia : Hadde lenge få tiltak mot smitte. Har ikke stengt skoler. Folk med symptomer må være hjemme i to uker. Anbefales å unngå offentlig forsamlinger som puber, klubber og teater. Alle som kan, skal jobbe hjemmefra. Eldre over 70 år og gravide rådes til å unngå kontakt med andre.

* Spania : Regjeringen har lukket landet helt, og militæret er satt inn for å opprettholde portforbud. Grensekontroll. * Nederland : Forbyr arrangementer for mer enn 100 personer. Alle som kan, jobber hjemmefra.

* Østerrike : Restauranter er stengt, og samlinger med mer enn fem personer er forbudt. Folk må holde seg hjemme med mindre de gjør nødvendige innkjøp, jobber eller hjelper andre. En rekke flygninger er innstilt. Alle skianlegg er stengt, og noen er i karantene. Begrenset adgang fra Italia, og grensesjekk mot Sveits.

Kilder: tv2.dk , NTB, DPA

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer