Coronaviruset

EU-landene stenger grensene i 30 dager

EUs stats- og regjeringssjefer er enige om å innføre 30 dagers innreiseforbud til unionen. Norge er blant få land som får unntak fra forbudet.

EUs medlemsland er enige om å innføre 30 dagers innreiseforbud., opplyser Tysklands statsminister Angela Merkel. Foto: AP / NTB scanpix
EUs medlemsland er enige om å innføre 30 dagers innreiseforbud., opplyser Tysklands statsminister Angela Merkel. Foto: AP / NTB scanpix Vis mer

EU-lederne vedtok innreiseforbudet på et hastemøte via videolink på tirsdag, ifølge Tysklands statsminister Angela Merkel.

Ifølge Merkel vil bare statsborgere fra EFTA-land og Storbritannia få unntak fra innreiseforbudet. Det inkluderer Norge.

Merkel opplyser at EU-landene samtidig skal koordinere innsatsen for å få hentet hjem EU-borgere som er strandet i utlandet.

– Beskytte oss selv

Frankrikes president Emmanuel Macron hevdet alt mandag at EU hadde besluttet å stenge grensene i Schengen-området.

– For å beskytte oss selv og stoppe spredning av viruset, men også for å bevare helsevesenet vårt, har vi tatt en felles beslutning mellom europeiske ledere. Fra klokka 12 i morgen blir grensene ved inngangen til EU og Schengen-området stengt. Alle reiser til europeiske land og EU vil bli stoppet, sa Macron.

Schengen-området består av EU-landene, Norge, Island, Sveits og Liechtenstein. EU-landene Irland, Romania, Kroatia, Bulgaria og Kypros er likevel ikke omfattet.

EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen tok til orde for stengte grenser tidligere mandag, men det var ventet at beslutningen først ville bli tatt under EUs hastemøte tirsdag.

Åpen for varetransport

Flere europeiske land, blant dem Tyskland og Frankrike, har alt innført streng grensekontroll, men understreker at det fortsatt er åpent for varetransport og pendlere.

Ursula von der Leyen har understreket viktigheten av å sikre forsyninger av viktige varer som medisiner, men også av mat og deler som fabrikker er avhengige av.

(©NTB)